Planinarski klub “Tornik” organizovao akciju u predelu manastira Uvac

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Turistička organizacija Zlatibora
Podelite vest

U subotu, 17. aprila Planinarski klub “Tornik” organizovao je akciju u predelu manastira Uvca i reke Uvac u selu Stublo na Zlatiboru.

Foto: Turistička organizacija Zlatibora

Učesnici akcije krenuli su od početne tačke Kolijevka ka Uvcu starom stazom koja je pre izgradnje puta jedina vodila do sela Uvca iz smera Stubla.

Foto: Turistička organizacija Zlatibora

Na svom putu obišli su manastir koji je posvećen rođenju Presvete Bogorodice (Mala Gospojina), a prema malobrojnim zapisima i narodnom predanju predstavljao je jedan od većih srpskih duhovnih centara u doba Nemanjića. Planinari su se dalje kretali nizvodno preko širokih plodnih ravnica uz reku, sve do Skakavca i stare Spirove vodenice. Od te tačke, staza kreće okomito uzbrdo grebenski sve do vrha Zakopina (1186mnv) na kome se nalazi planinarski dom posvećen Aleksandru DŽavoviću i dalje nastavlja ka mestu Kolijevka, početku i cilju ove planinarske staze.

Foto: Turistička organizacija Zlatibora

U akciji je učestvovalo sedam planinara koje ni loši vremenski uslovi usled slabe kiše i snega nisu sprečili da uživaju u lepotama Uvca. Pet planinara članovi su PK “Tornik” a po jednog predstavnika imali su i PD “Aleksandar DŽavović” i PD “Rujno”.

Foto: Turistička organizacija Zlatibora

PK “Tornik” okuplja ljubitelje planina i prirode, u cilju širenja pozitivnog stava prema prirodi i zdravog načina života. Svi zainteresovani ljubitelji planinarenja mogu postati članovi a cena godišnje članarine iznosi 600 dinara za nove članove dok stari članovi koji poseduju karticu plaćaju 500 dinara. Sledeća akcija je Murtenica 16. maja. Svi zainteresovani za više informacija mogu pozvati 064 15 65 578.

Foto: Turistička organizacija Zlatibora

Vodič: Marko DŽambasović MB778

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x