Po novom zakonu sva sredstva od saobraćajnih kazni odlaze samo u republički budžet

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: MUP Srbije
Podelite vest

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV)-Vojvođani saopštila je da će kod “novog, demokratskog” saziva Skupštine Srbije inicirati izmenu Zakona o bezbednosti u saobraćaju, odnosno odredbu koja kaže da sva sredstva od novčanih kaznih u saobraćaju odlaze u republički budžet.

Oni su u saopštenju podsetili da je, po do sada važećem zakonu, deo sredstava ostajao i na pokrajinskom i na lokalnom nivou.

Izmenama zakona, kako su naveli, grad Novi Sad će ostati bez najmanje 100 miliona dinara mesečno.

“Aktuealna centralistička vlast oduzima, praktično, sve ingerencije Autonomnoj pokrajini Vojvodini i lokalnim samoupravama. Od nižih nivoa vlasti ostaju samo prazne ljušture koje ničemu ne služe, a ministri i činovnici vlade u Beogradu postaju svemoćni čudotvorci koji će rešiti sve probleme”, ocenjuje se u saopštenju.

Stranka Zeleno-levi front je ukazala da je novim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima centralna vlast Srbije oduzela lokalnim samopravama deo novca od naplate saobraćajnih kazni, koji im je dosad pripadao.

“Na ovaj način Novi Sad će ostati bez oko milion, a Beograd bez četiri i po miliona evra koji su se koristili za poboljšanje bezbednosti u saobraćaju”, rekao je poslanik Zeleno-levog fronta Robert Kozma, piše u saopštenju te stranke, u koju je prerastao pokret Ne davimo Beograd.

“Do sada se 30 odsto novca od naplate kazni za prekršaje u saobraćaju raspoređivalo u budžete gradova i opština na čijoj teritoriji je načinjen prekršaj, a 70 posto je odlazilo u republički budžet”, naveo je Kozma.

Zeleno-levi front ukazuje da je izmenjenim zakonom o bezbednosti u saobraćaju koji je od danas na snazi, vlast “oduzela sredstva lokalnih samouprava upravo za poboljšanje saobraćajne infrastrukture i za promociju odgovornog ponašanja vozača i drugih učesnika u saobraćaju”.

Pošto se izmenjenim zakonom u potpunosti centralizuju sredstva, gradovi i opštine će projektima konkurisati za novac koji im je potreban za to.

“To Ministarstvu unutrašnjih poslova omogućava da u praksi raspodeli sredstva samo podobnim gradovima i opštinama”, ocenio je Kozma i dodao da će “režim imati još jednu vrstu pritisaka na buduće opozicione gradove”.

Ocenio je i da to znači da “naprednjački režim zna da gubi vlast” u “desetinama gradova i opština” posle predstojećih lokalnih izbora, te “ovom merom smanjuju budžete lokalnih samouprava”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x