Počela isplata akontacije za oduzetu imovinu, Mreža za restituciju tražiće izmenu zakona

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbia vesti/OS
Podelite vest

Mreža za restituciju tražiće izmenu Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju sa zahtevom da se umesto novca supstitucijom vrati adekvatna imovina, najavio je predsednik te organizacije Mile Antić.

On je agenciji Beta rekao da će posle formiranju nove vlade zatražiti izmenu tog zakona jer je izvesno da država može da vrati veći deo oduzete imovine u naturi, ako ne istu, bar adekvatnu.

“Tražićemo izmenu zakona sa zahtevom da se u naturalnom obliku vrati, osim poljoprivrednog i šumskog zemljišta i gradjevinsko zemljište i objekti jer za to postoje jasni argumenti da državne imovine ima dovoljno za takvo obeštećenje”, kazao je Antić povodom početka isplate akontacije od deset odsto vrednosti obeštećenja vlasnicima imovine oduzete posle Drugog svetskog rata, a

Dodao je da je proces vraćanja zemljišta prema Zakonu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju tekao dosta otežano i da je tek pet godina po donošenju zakona počelo da se vraća poljoprivredno i šumsko zemljište koje je prošlo proces komasacije, a u januaru ove godine i zemljište koje je prošlo arondaciju.

“Tražićemo izmenu zakona tako da se u naturi vraća i oduzeto gradjevinsko zemljište i objekti jer takve državne imovine ima što potvrdjuje zahtev Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) da se kupcima firmi ustupi gradjevinsko zemljište bez naknade”, rekao je Antić.

NALED je nedavno ponovo zatražio da se ukine naknada za konverziju prava korišćenja gradjevinskog zemljišta u pravo svojine uz obrazloženjem da je “država uspela da za 12 godina od kada je donet zakon naplati manje od deset miliona evra dok su izgubljene višestruko veće investicije zbog nemogućnosti gradnje na zemljištu koje se nalazi u režimu prava korišćenja”.

Ta organizacija je navela i da je “zaključano” oko 5.000 hektara gradjevinskog zemljišta i da je država izgubila dosta novca zbog toga što ne naplaćuje porez na imovinu na tu zemlju.

Antić je rekao i da ima dosta državne imovine koju javna preduzeća i lokalne zajednice nisu prevele u vlasništvo iako je rok produžavan sedam puta istekao prosšle godine, što je dokaz kako se njome gazduje.

Prema Zakonu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju vlasniku oduzete imovine pripada 15 odsto procenjene vrednosti i nakon isplate akontacije od deset odsto ostatak se isplaćuje u godišnjim obveznicama u periodu od pet do 12 godina, zavisno od starosti bivšeg vlasnika ili naslednika.

Maksimalni iznos obeštećenja je 500.000 evra, bez obzira da li imovina ima jednog ili više naslednika, a država je za to izdvojila ukupno dve milijarde evra.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x