Počinje 16. Leskovački festival filmske režije – LIFFE

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Večeras u 19 sati u Leskovcu počinje 16. Leskovački festival filmske režije (LIFFE), festival posvećen umetnosti režije. Ovogodišnji dobitnik grand prija, Nagrade “Živojin Žika Pavlović” je poznati srpski reditelj Miloš Miša Radivojević. Festival traje do 19. septembra, a svečano otvaranje je u leskovačkom Narodnom pozorištu.

U takmičarskom delu je osam filmova, tri iz Srbije, dva iz Hrvtaske i po jedan iz Bosne i Hercegovine, Severne Makednije i Slovenije.

16. Internacionalni festival filmske režije LIFFE uvodi ove godine novi segment izbor najboljih reditelja tv serija.

U konkurenciji je 10 mini serija i 21 pojedinačna epizoda dramske serije iz celog regiona premijerno emitovane od januara 2021. do juna 2023.

Tročlani žiri sačinjen je od dva eminenta reditelja iz regiona i jednog proslavljenog glumca. Ovogodišnji žiri čine reditelj iz Slovenije Damjan Kozele, Nenad Pavlović i glumac Ljubomir Bandović. Direktor Festivala je reditelj Darko Bajić.

Gran pri festivala nosi ime proslavljenog sineaste Živojina Žike Pavlovića i ovogodišnji dobitnik je reditelj Miloš Miša Radivojević, koji je, publici u regionu između ostalog, poznat po filmovima  “Dečko koji obećava i “Ni na nebu ni na zemlji”.

Na festivalu se dodeljuju još i dva priznanja za režiju i dve glumačke nagrade.

Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona. Tokom svoje petnaestogodišnje istorije, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, razvio se u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca.

LIFFE se trudi da svake godine vernoj publici ali i gostima ponudi širok spektar pratećih programa. Promocije knjiga, tribina i razgovori sa publikom poznatih glumaca i reditelja, izložbe i koncerti muzičkih zvezda regiona.

Više o festivalu na sajtu LIFFE.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x