Počinju jubilarne 10. Somborske muzičke svečanosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: KC Laza Kostić Sombor
Podelite vest

 Jubilarne, 10. Somborske muzičke svečanosti (SOMUS) počinju sutra i trajaće do 2. oktobra, najavili su organizatori.

Festival će, koncertom “Susretanja”, otvoriti pijanista Aleksandar Madžar, zajedno sa violončelistom Adrianom Brendlom iz slavne britanske muzičke porodice.

Iste večeri, u okviru programa “After parti – Džez na Somus-u” nastupiće srpsko-francuski džez pijanista, Bojan Zulfikarpašić, poznat kao “Bojan Z”.

Pored već poznatih gostiju festivala, klarinetiste Mate Bekavca (Slovenija), violinistkinje Maired Hiki (Irska) i pijaniste Pera Rundberga (Švedska), nastupiće, u petak 30. septembra. kamerni orkestar “FB banda” sastavljen od najeminentnijih muzičara slovenačkih orkestara.

Redovni profesori Akademije umetnosti u Novom Sadu, flautistkinja Laura Levai Aksin i gitarista Zoran Krajišnik predstaviće se, u subotu, 1. oktobra delima imena klasične muzike – Baha, Šuberta, Ljobeta, Pjacole, Bartoka, u obradama za flautu i gitaru, u programu “Kamerna poslastica”.

Istoga dana najavljen je i koncert “Agonija današnjice” u okviru programa “Carte blanche” Mate Bekavca.

“FB banda” i Mate Bekavac su objasnili, kako je navedeno u saopštenju, da je “Carte blanche” tihi komentar događanja u današnjem društvu.

U nedelju 2. oktobra, nastupiće orkestar somborske muzičke škole “Petar Konjović” koji će, kako je navedeno, dobiti priliku da podeli scenu sa vrhunskim profesionalnim muzičarima i bude deo Somusovog jubileja.

Orkestrom diriguje Mina Bošnjak, a kao solisti pored učenika i profesora škole nastupiće pijanista Mihajlo Zurković i sopran, Sonja Šarić.

Program “Stepenicama ka zvezdama” pratiće muzika Betovena, Bramsa, Masnea, Kasada, Belinija, Šopena i Pjacole.

Festival će biti zatvoren koncertom “Nemačka lirika”, na kom će nastupiti sopran Sonja Šarić i pijanista Strahinja Đokić.

Festival organizuje Kulturni centar “Laza Kostić” u Somboru, a svi programi biće održani u Gradskoj kući.

Podršku organizaciji festivala su pružili Grad Sombor, Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinska vlada i C. Bechstein centar.

Davne 1961, pijanista i pedagog Dušan Trbojević i direktor Muzičke škole Petar Konjović Dragoslav Mitrović osnovali su Somborske muzičke večeri kao najstariji festival klasične muzike u Srbiji.

Navedeno je i da je 50 godina od tada, na temeljima starog festivala rađa novi festival – SOMUS, festival klasične muzike i novih muzičkih tendencija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x