POČINJU RADOVI: Ovako će izgledati „novi“ bedem Tvrđave

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Projekat uređenja bedema niške tvrđave. Foto: KLERP
Podelite vest

Dugo se pričalo o formiranju šetnih staza na bedemima niške Tvrđave i njihovoj sanaciji, a početak radova je sada izvestan. Sve je spremno i do kraja marta meseca počeće se sa radovima na trećem i četvrtom sektoru bedema niške Tvrđave, koji obuhvataju potez bedema od autobuske stanice do nekadašnjih magacina „Gradine“, potvrdili su iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte. U okviru projekta biće urađena sanacija samih bedema, građani će dobiti nove staze za šetanje, a biće rađena i arheološka istraživanja.

Projekat uređenja bedema niške tvrđave. Foto: KLERP

Milena Tokalić iz KLERP-a kaže da su projektom obuhvaćeni sanacioni i konzervatorsko-restauratorski radovi na svim elementima bedema, a sve u cilju sprečavanja njihove dalje devastacije i propadanja.

„Ceo projekat se sastoji iz dva dela, a to su sanacija bedema i formiranje šetnih staza. Paralelno može da se radi i jedno i drugo, ali za formiranje šetnih staza neophodno je uraditi prvo arheološka istraživanja na mestima gde je potrebno raditi zemljane iskope. „, kazala je Tokalić.

 

Projekat uređenja bedema niške tvrđave. Foto: KLERP

Iz KLERP-a dodaju da će postojeće dobro očuvane strukture biti zaštićene i konzervirane, čime će se stvoriti uslovi i mogućnost za bezbedno i nesmetano korišćenje i eksploataciju samih bedema i prostora oko njih.

„Zaključen je ugovor o izvođenju radova, a do kraja marta meseca očekuje se zvanično uvođenje u posao, odnosno početak radova“, poručuju iz KLERP-a.

Projekat uređenja bedema niške tvrđave. Foto: KLERP

Rok za izvođenje radova je 190 kalendarskih dana od uvođenja u posao, a vrednost samih radova je nešto više od 106 miliona dinara.

Nosilac implementacije je Grad Niš, odnosno Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x