Pokret Srce: Građani sve više gube bitku sa cenama, a pad životnog standarda potvrđuje i RZS

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Zdravko Ponoš, Srbija Centar (SRCE), Foto: Beta Video printscreen
Podelite vest

Povodom najava predstavnika vlasti o rastu BDP-a i najvećem rastu plata i penzija u istoriji, Srbija Centar (Srce) je danas saopštio da građani “sve više gube bitku sa cenama”, a da pad životnog standarda “potvrđuje i Republički zavod za statistiku (RZS), koji “od početka godine beleži pad prometa u trgovini na malo”.

“Fiksni kurs dinara naizgled je čvrst pokazatelj ekonomske stabilnosti, posebno u narodu koji je decenijama stabilnost plate merio kroz njen iznos u evrima. Međutim, osim što služi Vladi i predsedniku da se pohvale koliko su porasli BDP i plate i penzije u evrima, danas fiksni kurs guši privredni rast. Tako je zbog ovakvog kursa samo u 2022. godini spoljnotrgovinski deficit povećan za 61 odsto (RZS). Uz procenjeni privredni rast od dva odsto, BDP Srbije bi sa 60 milijardi evra trebalo da poraste na 61,2 milijarde”, navodi se u saopštenju.

Srbija centar navodi da je “sve ostalo do 69 milijardi evra (procenjeni BDP Srbije za 2023. godinu) inflacija”.

“I dok se ministar (finansija Siniša) Mali hvali kako je javni dug pao na 50,5 odsto BDP-a, on je realno porastao za vreme Srpske napredne stranke sa 15,5 na preko 36 milijardi evra. Zahvaljujući visokoj inflaciji i nepromenjenom kursu, izgleda da udeo javnog duga u BDP-u pada, međutim kada se isključe efekti inflacije realni teret javnog duga je daleko veći”, navodi se u saopštenju.

Srbija Centar navodi da se zalaže za “hitnu promenu ekonomske politike, dok dalje zabijanje glave u pesak i iskrivljavanje ekonomskih parametara može dovesti samo do pada proizvodnje, a onda će uslediti masovna otpuštanja i mnogo veći sunovrat životnog standarda”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x