Ponoš: Srbija Centar se zalaže za ulazak Srbije u EU i za saradnju među opozicionim strankama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Zdravko Ponoš, Srbija Centar (SRCE), Foto: Beta Video printscreen
Podelite vest

Bivši načelnik Generalštba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izjavio je danas, na predstavljanju svoje političke organizacije Srbija Centar (Srce), da su njena osnovna programska načela zalaganje za ulazak Srbije u Evropsku uniju, i saradnja među opozicionim strankama, bar u borbi za bolje izborne uslove.

Ponoš, koji je na predsedničkim izborima održanim 3. aprila ove godine bio kandidat koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije”, je na konferenciji za novinare rekao da će na jesen biti održani izbori za organe tog pokreta.

On je kazao da je osnovni cilj političkog delovanja Srbija Centra uspostavljanje države koja će biti u službi svih građana, a da je osnovni preduslov za to odlazak s vlasti Srpske napredne stranke (SNS).

Prema njegovim rečima, nakon aprilskih izbora osnovni utisak je da posao nije završen, da su građani “razočarani” i “rezignirani”, kako rezultatima tako i dešavanjima nakon izbora, a da jedino zbog čega nisu klonuli duhom u želji za promenama je “bahatost vlasti”.

Ponoš je rekao da je zadovoljan rezultatima koje je ostvario kao kandidat na predsedničkim izborima, na kojima je bio drugoplasirani sa 18 odsto osvojenih glasova, kao jedini kandidat koji je pobedio na svom biračkom mestu.

Ocenio je i da su građani posle izbora dobili iz redova opozicije “ozbiljne predstavnike u Skupštini”.

Govoreći o propustima vladajućeg režima, Ponoš je rekao da je “spoljnja politika ove vlasti, odustvo spoljnje politike”, i dodao da je među članovima pokreta Srbija Centar i desetak bivših ambasadora ili diplomatskih predstavnika.

Ponoš je rekao da Srbija Centar za sada ima programska načela, o kojima je govorio, a da će statut i program doneti stručni članovi, nakon što budu održani izbori za organe tog pokreta.

O planovima saradnje Srbija Centra sa opozicionim strankama, Ponoš je rekao da “nemamo luksuz da se bavimo ideološkim razlikama”, i da je pitanje ko sarađuje sa režimom a ko ne.

Na pitanje da li će lider pokreta “Kreni – Promeni” Savo Manojlović biti deo Srbija Centra, Ponoš je odgovorio da za sada nije član a da “ne znamo šta vreme nosi”, po pitanju buduće saradnje.

Ponoš je na pitanje kakav je njegov stav oko uvođenja sankcija Rusiji, zbog njenog napada na Ukrajinu, odgovorio da to nije pitanje “o zaraćenim stranama nego se radi o nama”, i da treba da biramo “kako da prođemo manje loše”.

On je, govoreći o članovima pokreta Srbija Centra, naveo da su među njima i istoričar Bojan Dimitrijević i privrednik Zoran Drakulić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x