Ponoš: Srbija ne treba da vuče poteze na svoju štetu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Zdravko Ponoš, Foto: (BETAPHOTO/EMIL VAS)
Podelite vest

Osnivač pokreta Srbija centar Zdravko Ponoš izjavio je da Srbija u spoljnopolitičkoj praksi ne bi trebalo da pravi velike raskorake u odnosu na Evropu niti a vuče poteze koje joj prave štetu.

On smatra da više nije reč o empatiji prema Rusiji, već je u pitanju agresija “koja mora da se osudi”, a Srbija ne bi smela da vuče poteze koji, kako je istakao, “nama prave štetu”.

Dodao je da najava Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji u Rusiji “predstavlja razlog za zabrinutost u svetu” jer taj rat nikome ništa dobro nije doneo.

“Očigledno je da taj rat neće da se okonča pre početka zime, energetski problemi su veliki, snabdevanje hranom i u našem regionu i u svetu je ozbiljno pitanje. Uzdrmana je svetska bezbednosna arhitektura, nepoverenje vlada”, rekao je Ponoš u intervjuu za portal Glas Šumadije, saopštio je danas pokret Srbija centar.

Komentarišući govor predsednika Srbije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Ponoš je rekao da je, za razliku od obraćanja naciji, koje Vučić “praktikuje preko televizije Pink”, kada “preti građanima da će nešto ružno da se desi”, obraćanje svetu bilo “svedenije i razumnije”.

“Činjenica da nije improvizovao, već je čitao napisan govor, pokazuje da je uvažio instituciju kojoj se obraća. Mislim da je pravio i dobre paralele, naglašavajući značaj teritorijalnog integriteta država članica Ujedinjenih nacija, da je dobro naglasio paralelu između Ukrajine i Srbije iz 1999. godine”, rekao je Ponoš i dodao da je aplauz delegacije Srbije nakon njegovog govora, praksa koju u Ujedinjenim nacijama primenjuju autoritarni režimi.

Na pitanje – da li je trenutak za uvođenje sankcija Rusiji, Ponoš je rekao da je to pitanje naše sinhronizacije sa politikom Evropske unije, čijem članstvu težimo.

“Ako i dalje težimo, u spoljnopolitičkoj praksi ne bi trebalo da pravimo velike raskorake u odnosu na Evropu. Dinamika tog rata, civilne žrtve, razaranja, usmeravaju nas na sinhronizaciju sa delom sveta kome pripadamo. I da vučemo poteze, koji nas ne udaljavaju od tog dela sveta. Gvozdena zavesa, koja je ponovo spuštena, prilično je daleko od naših granica”, rekao je Ponoš.

Najavu Aleksandra Vučića o formiranju velikog državotvornog pokreta Ponoš je okarakterisao kao nameru da se “promeni ime, opere biografija od stvari koje su bile loše” i, kako je rekao, sklone sa scene ljudi koji postaju teret.

Ponoš kaže da činjenica da se stvara pokret koji će se zvati “državotvorni”, nameće pitanje – da li je dosadašnja organizacija na čijem je čelu Vučić državotvorna.

“Da li si radio za državu protiv države, za narod protiv naroda, ako si se posle deset godina vlasti setio da praviš nešto što je srpsko i državotvorno”, pitao je Ponoš.

“U to da neko, ko nas svađa sa celim svetom, sa regionom, ali i međusobno, neko ko čak i u najavi novog pokreta koristi terminologiju – mi i oni, deli građane Srbije i to sa pozicije šefa države, pravi bilo šta što je na centru i što je objedinjujuće – ne verujem”, rekao je Ponoš.

Kako je saopšteno iz pokreta Srbija centar, Ponoš je rekao i da Srbija centar može da sarađuje sa svim opozicionim strankama koje su protiv vladajućeg režima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x