Ponoš: Vučić ima moć da okonča proteste, da ispuni zahteve narodnog skupa i svoj otkaže

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Lider pokreta Srbija Centar (SRCE) general Zdravko Ponoš izjavio je danas da je poslednji protest “Srbija protiv nasilja” svakako bio najmasovniji u Srbiji od 5. oktobra, ali verovatno i jedan od najmirnijih masovnih protesta u svetu.

Ponoš je za list Danas kazao da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić “ima moć” da prestanu protesti – narodni, tako što će ispuniti zahteve, i režimski, najavljen za 26. maj, tako što će ga otkazati.

“Od njega zavisi i dokle misli da ponižava one koje je saterao kao u tor na svoj skup u Pančevu i koje pritiska da mu dođu na poklonjenje u Beograd 26. maja. Konačno, mnogo zavisi da li će Vučić odlučivati na bazi pameti i osećaja odgovornosti za javni i nacionalni interes ili ophrvan sujetom, strahovima i ličnim interesima. I za njega i za nas bi bilo bolje da se urazumi”, rekao je Ponoš.

On je kazao da ovi protesti “nisu klasični politički protesti u organizaciji opozicije”, već masovan narodni bunt izazvan bolnim suočavanjem sa posledicama desetogodišnje Vučićeve vladavine.

“Tragedija koja nas je zadesila trgnula je neke iz uljuljkanosti u svojim mikro svetovima, neke iz žablje poluskuvanosti, neke iz zanesenosti nekim vajdicama iz odnosa sa režimom, neke iz obamrlosti u beznađu da ništa ne može da se učini i da treba samo da se naviknu. Na masovnu pogibiju dece niko normalan ne može da se ne pokrene”, rekao je Ponoš.

Dodao je da je opozicija pokušala da aritikuliše političke zahteve i da kanališe tu ogromnu energiju koja je preplavila ulice, kao i da su ti zahtevi dobro formulisani na samom početku, ali da, pošto vlast nije primereno reagovala, treba da se podignu zahtevi.

Ponoš je rekao da bi Vučiću bilo “za početak mudro da otkaže kontramiting koji je zakazao za 26. maj”, ističući da će taj skup biti “puka demonstracija nasilja režima nad svojim građanima i nad institucijama”.

“Njegovim održavanjem rizikuje da dodatno motiviše narod koji je ustao protiv nasilja, a i da ogoli ubrzano osipanje podrške koju je uživao. Neodgovorno je i nemoralno, a i ćorava su to posla da se 26. maja zaustavi Srbija da bi se Vučiću podgrejalo omlitavelo samopouzdanje”, zaključio je Ponoš.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x