Ponovo odbačena krivična prijava za nesreću u rudniku „Soko“

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen RTS
Podelite vest

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu odbacilo je krivičnu prijavu protiv rukovodstva rudnika „Soko“ kod Sokobanje i bivše ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, za smrt osmorice i povrede 18 rudara u nesreći koja se dogodila 1. aprila 2022. gdine.

Aleksinačko tužilaštvo je odlučilo da nema odgovornosti nadležnih da je za smrt rudara i da je za pogibiju rudara kriva „viša sila“. Krivičnu prijavu je, u ime porodica poginulih, podneo advokat Bratislav Stojanović, koji je najavio podnošenje žalbe na odluku OJT Aleksinac.

„Mi ćemo se žaliti na ovu odluku jer ovo nikako ne može da se podvede pod višu silu, jer ti ljudi nisu stradali od udara groma, već od gušenja zbog visoke koncentracije metana u jami. Nije viša sila jer je rad u oknu mogao i trebao biti prekinut usled većeg prisustva metana u jami, o čemu je bilo jasnih znakova“, rekao je Stojanović.

Osnovno tužilaštvo u Aleksincu najpre je u julu 2022. godine zaključilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka po službenoj dužnosti. Potom je Ministarstvo rudarstva i energetike, predvođeno ministardkom Zoranom Mihajlović, na osnovu izveštaja rudarske inspektorke, podnelo krivičnu prijavu protiv 14 osoba, ali je tužilaštvo u Aleksincu tu prijavu odbacilo.

Na žalbu advokata porodica stradalih rudara Više javno tužilaštvo u Nišu vratilo je predmet OJT Aleksinac na ponovno odlučivanje. U novom postupku tim veštaka rudarske struke uradio je dopunu veštačenja i saslušani su rudari koji su se u momentu nesreće nalazili u rudarskom oknu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x