Porez na imovinu u Nišu naredne godine veći od 0,8 do 3,4 odsto

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B.Lj.
Podelite vest

Skupština grada Niša usvojila je odluku kojom se određuju prosečne cene nekretnina za utvrđivanje poreza na imovinu u narednoj godini.

Te nove cene će za vlasnike značiti povećanje poreza od 0,8 do 3,4 odsto, navela je načelnica gradske Uprave za finansije Nina Ilić.

Ona je kazala da će porez na imovinu u pojedinim slučajevima biti više za 50 ili 100 dinara, a pojedini vlasnici plaćaće isto toliko manje.

“Porez na imovinu za novi stan u prvoj zoni, bez amortizacije, od 80 kvadrata je 17.400 dinara za godinu dana. Za stan star 20 godina od 60 kvadrata, u drugoj zoni na Buelvaru Nemanjića porez će naredne godine biti 9.800 dinara, a bio je 9.700”, rekla je Ilić.

Ona je istakla da se ne radi o poskupljenju poreza, odnosno o povećanju poreske stope, već o usklađivanju poreza sa prosečnim cenama nekretnina.

“Poskupljenje bi bilo ukoliko bi mi sada utvrdili da stopa poreza ne bude 0,35 odsto već 0,4 odsto kako nam je pre par godina savetovao Fiskalni savet”, naglasila je Ilić.

Dodala je da se grad Niš dlučio da ima nižu stopu poreza u odnosu na Kragujevac, Novi Sad, Beograd i druge gradove u Srbiji.

“Ovo što sada utvrđujemo prosečne cene to je na osnovu prometa nekretnina. Pri tom su prosečne cene daleko niže od tržišnih u prometu nepokretnosti. Primera radi, cena za prvu zonu po kvadratu je oko 2.000 evra, a naše prosečne cene za oporezivanje su oko 1.000 evra po kvadratnom metru za novi stan”, kazala je Ilić.

Prema njenim rečima, to što se govori o ograničenju povećanja u Beogradu i Novom Sadu, apsolutno je nezakonito.

“Grad Niš ne donosi nezakonite odluke. To što u Beogradu daju da za dva odsto maksimalno može da se poveća porez to je nezakonito. To nigde u zakonu ne piše”, izjavila je Ilić.

Ona je istakla da gradovi i opštine imaju zakonsku obavezu da do 30. novembra utvrde prosečne cene nekretnina na osnovu kojih će se u narednoj godini odrediti visina poreza.

Odbornik opozicione odborničke grupe “Niš moj grad” Branislav Jovanović kazao je da su netačne tvrdnje da će porez na imovinu nakon najnovije odluke Skupštine grada biti povećan za 50 ili 100 dinara.

“Čitavog dana nas ljudi zovu i reaguju. Imaće za 1.000 dinara i 1.500 dinara veći porez na imovinu”, izjavio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, poslednjih godina, konstantnim povećanjem, porez na imovinu građanima u Nišu povećan je za više od 300 odsto.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x