Potpisan sporazum o izgradnji auto-puta Beograd – Temišvar

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović i ministar transporta i infrastrukture Rumunije Sorin Mihai Grindeanu potpisali su u Temišvaru Sporazum između vlada dveju zemalja o izgradnji auto-puta Beograd – Temišvar.

Momirović je, nakon potpisivanja Sporazuma o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd – Vatin (Srbija) i auto-puta Temišvar – Moravica (Rumunija), naglasio da putevi grade još snažnija prijateljstva i obezbeđuju bolji kvalitet života.

On je istakao da će izgradnjom novog modernog auto-puta od Beograda do Temišvara, ova dva grada biti udaljena na samo sat vremena vožnje, dodavši da je reč o strateški važnom koridoru za obe države.

Ministar je iskazao zahvalnost Rumuniji na podršci evropskom putu Srbije, poručivši da ta zemlja u Vladi Srbije ima stabilnog partnera i da je naša strateška odluka da ovaj projekat izvedemo do kraja.

Momirović je, takođe, izrazio veliku zahvalnost jer Srbija u Rumuniji ima snažnog partnera, kada je reč o podršci principima međunarodnog prava i teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Grindeanu je rekao da je potpisivanje ovog sporazuma od velikog značaja za obe države, podsetivši da je 2016. godine postojala inicijativa za potpisivanje ovog dokumenta, ali da tada rumunska strana ovaj projekat nije smatrala prioritetnim.

Ponovo smo pokrenuli inicijativu i u ovom momentu se izvode studije izvodljivosti koje će biti završene na jesen. Verujem da će se tokom naredne godine odlučiti ko će graditi auto-put, a reč je o evropskom finansiranju, naveo je on.

Ugovorne strane će uspostaviti vezu između dve države direktnim povezivanjem auto-puta Beograd – Vatin (državna granica), koji će biti dugačak 65 kilometara sa srpske strane i sa rumunske strane auto-put Temišvar – Moravica (državna granica), dužine približno 78 kilometara.

Dva auto-puta će prolaziti kroz zajedničku državnu granicu i međusobno se povezivati, poštujući karakteristike koje obezbeđuju bezbednost i sigurnost drumskog saobraćaja. Na spoju dva auto-puta, ugovorne strane će izgraditi (operacionalizovati) granične prelaze na teritoriji dveju država.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x