Poverenik Marinović: Građani često daju više podataka o sebi nego što bi trebalo

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da građani “često daju više podataka o sebi pa i svojim članovima porodice nego što bi trebalo”.

“To su najčešće podaci koji se ostavljaju za svrhe marketinga, zatim razne kartice koje pružaju određene pogodnosti i naravno na internetu, jer svako od nas ima više raznih aplikacija na pametnim telefonima gde ostavljaju podatke ne razmišljajući da li je obrada tih podataka srazmerana svrsi za koju se koristi”, rekao je Marinović, u intervjuu za list Politika.

On je naveo i da su od početka primene Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja 17. februara 2022. godine pa do 31. jula ove godine, “doneli 993 rešanja o nalaganju organima vlasti da učine dostupnim informacije koje su prethodno uskratili, od čega 388 rešanja poverenika još nije postupljeno”.

“Najveći broj neizvršenih rešenja doneli smo u postupku po žalbi protiv kompanije ‘Er Srbija’ – čak 223, a zatim protiv Ministarstva za zaštitu životne sredine – 50”, rekao je Marinović na pitanje da li se poštuju rešenja poverenika.

Kako je naveo, kada se povodom žalbe zbog nepostupanja po zahtevu utvrdi da je žalba osnovana, rešenjem se nalaže organu vlasti da u određenom roku postupi po zahtevu.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x