Poverenik: Poslodavac ni u jednom slučaju ne bi trebalo da zna dijagnoze zaposlenih

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija
Podelite vest

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da poslodavac ne bi trebalo da zna dijagnoze zaposlenih, komentarišući navode da je bar jedan pacijent ostao bez posla zbog psihijatra u beogradskom Domu zdravlja “Dr Milutin Ivković” na Paliluli, koji je pacijentima upisivao šifre bolesti od kojih nisu bolovali.

“Ni u jednom slučaju poslodavac ne treba da zna dijagnoze, odnosno šifre bolesti zaposlenih, već ‘samo’ da li je taj radnik zdravstveno sposoban da obavlja poslove na svom radnom mestu, i u slučaju potrebe, razlog odsustva sa posla usled bolovanja zaposlenog”, rekao je Marinović za današnju Politiku.

Istakao je da bi građani, ukoliko sumnjaju da se njihovi podaci o zdravlju obrađuju bez pravnog osnova, trebalo prvo da se obrate ustanovi koja je rukovodilac tim podacima, pa zatim povereniku.

On je dodao da će se institucija poverenika o tom slučaju izjasniti po završetku nadzora koji je pokrenut, nakon utvrđivanja svih činjenica.

“Ukoliko postoje nepravilnosti i postupanje suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, propisane su kazne za rukovaoca podacima o ličnosti koji ima svojstvo pravnog lica u rasponu od 50.000 do dva miliona dinara, kao i sankcije za odgovorono lice u rasponu od 5.000 do dva miliona dinara”, naveo je Marinović.

Kada je u pitanju kazna za psihijatra, poverenik navodi da je on ne može izreći, ali da ukoliko dođu do zaključka da je učinjeno krivično delo, o tome mogu obavestiti nadležno tužilaštvo.

Portal BIRN ranije je pisao da je psihijatar Aleksandar Miljatovića iz Doma zdravlja na Paliluli, velikom broju pacijenata koji su se lečili u Službi za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja na Paliluli upisivao šifre teških psihijatrijskih i neurodegenerativnih bolesti od kojih oni nisu bolovali i da se manipulisanje dijagnozama poklopilo sa periodom kada je psihijatar Miljatović krenuo u proces sprovođenja kliničkog ispitivanja leka pimavanserina.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x