Poverenik: Treba ponovo izmeniti Zakon o informacijama od javnog značaja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)
Podelite vest

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović ocenio je danas da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja “jedan od najboljih u svetu”, posebno nakon izmena i dopuna 2021. godine, ali da nije savršen i da ima manjkavosti.

“Trebalo bi ga ponovo menjati, ja sam na tu temu već pričao sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave (Aleksandrom Martinovićem) i nadam se da ćemo krenuti u taj posao do kraja godine”, rekao je Marinović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Upitan o porastu broja žalbi koje podnose advokati i kako sprečiti zloupotrebe, Marinović je kazao da je jedan način upravo izmena zakona, a drugi da Poverenik donese odluke kojima će jasno razdvojiti pravo na pristup informacijama od zloupotrebe prava.

“Sada se dešava jedna jako ružna pojava. Nekoliko ljudi koji, iznenada, posle podnošenja zahteva za pristup organima vlasti angažuju advokata da im piše žalbu i onda naplaćuju troškove žalbe. Ti troškovi, taksa je bila 33.000 dinara do pre par meseci, a sada je 49.000”, kazao je poverenik.

Marinović je naveo je da se te žalbe podnose masovno, posebno u najnižim organima lokalnih vlasti i lokalnim institucijama, naglašavajući da taksa košta isto, bilo da je u pitanju neko ministarstvo, ili neka mesna zajednica.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x