Predstavnik Saveta Evrope dolazi u Beograd zbog ozbiljnih nepravilnosti na izborima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto.O.S.R.
Podelite vest

Nakon ozbiljnih nepravilnosti koje su međunarodni posmatrači uočili tokom lokalnih i parlamentarnih izbora u Srbiji, 17. decembra i protesta koji se održavaju u Beogradu, predsednik Kongresa Saveta Evrope Mark Kuls (Marc Cools) zatražio je od portparola Kongresa za izborna pitanja Stjuarta Diksona (Stewart Dickson) da početkom 2024. godine poseti Beograd kako bi se sastao sa vlastima Srbije.

Glavna svrha posete biće razgovor o poboljšanju izbornog procesa i hitnim reformama potrebnim za borbu protiv svake potencijalne prevare, navodi se u današnjem saopštenju Kongresa Saveta Evrope.

Dikson je 20. decembra izrazio zabrinutost zbog ozbiljnih nepravilnosti tokom parlamentarnih i lokalnih izbora koje su prijavili članovi međunarodne posmatračke misije i pozvao vlasti Srbije da se pozabave svim navodnim slučajevima kršenja izbornog procesa i da sprovedu istragu.

“Prijavljeni slučajevi zastrašivanja i pritiska na birače, uključujući kupovinu glasova i verodostojne tvrdnje o migraciji birača i njihovom dovoženju autobusima tokom lokalnih izbora kako bi podržali vladajućoj stranci, posebno u Beogradu, uvrštavanje imena preminulih osoba na izborne liste i zloupotreba administrativnih resursa u predizbornim kampanjama su veoma zabrinjavajuće tvrdnje koje bi mogle ozbiljno narušiti biračko pravo građana i njihovo poverenje u demokratski izborni proces na svim nivoima vlasti”, navodi se u saopštenju Kongresa SE objavljenom 20. decembra.

Takođe je ukazano da istovremeno održavanje prevremenih parlamentarnih izbora i prevremenih lokalnih izbora u trećini opština Srbije, uključujući i glavni grad, “posle iznenadne i istovremene ostavke 65 gradonačelnika i predsednika opština iz vladajuće stranke” ne doprinosi efikasnom izbornom procesu na lokalnom nivou.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti je institucija Saveta Evrope, odgovorna za jačanje lokalne i regionalne demokratije u 46 država članica.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x