Pretnje na nacionalnoj osnovi u Boru bez reakcije zaštitnika građana i državnih institucija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Vlaška narodna stranka (VNS) iz Bora izrazila je danas zabrinutost povodom incidenta na etničkoj osnovi prema porodici albanske nacionanosti koja treću generaciju živi u tom gradu.

Kako su naveli iz te stranke, gradjanin Bora A.Z. i njegova porodica uznemiravani su poslednjih dana više puta na nacionalnoj osnovi.

Na vratima njegovog stana ispisane su uvredljive poruke, a u poštansko sanduče su mu ubačena preteća pisma da se isele iz Bora.

U medjuvremenu su im nepoznate osobe bacile kamen u prozor, a jedno vreme policija im je pružala 24 časa zaštite.

“U Boru živi više od 20 etničkih manjina. Značajnih etničkih probelma do sada nije bilo čime se Bor može ponositi kao skladna multietnička sredina. Poslednji dogadjaji, medjutim prete da ugroze ovo stanje”, ocenio je lider VNS Predrag Balašević.

Vlaška narodna stranka ocenila je da su takvi incidenti neprihvatljivi i zatražila od nadležnih organa odlučnu reakciju.

“Ponovo alepujemo na vlast da onemogući stvaranje negativnog raspoloženja u društvu prema manjinama kroz medije bezbedonosni i školski sitem, čiji su rezultat upravo ovakvi indcidenti i tenzije”, navedeno je u saopštenju.

Ova porodica se u medjuvremenu obratila za pomoć zaštitniku gradjana, Savetu za nacionalne manjine i Vladi Srbije, ali reakcija nije bilo.

Jedan od članova porodice rekao je Beti da ga je pozvao gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, koji je rekao da će preduzeti sve što je u njegovoj moći da se počinioci otkriju i da se ovakve stvari više ne dogode u multietničkom Boru.

Povodom tog incidenta nije se oglasio lokalni Savet za medjunacionalne odnose.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x