Prikupljeno 5.000 potpisa protiv Spomenika nevinim žrtvama u Novom Sadu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: FaceBook Digni gard, odbrani grad
Podelite vest

Nevladine organizacije i političke stranke iz Novog Sada, koje se protive postavljanju “Spomenika nevinim žrtvama 1944/45” u tom gradu, saopštile su danas da su prikupile 5.000 potpisa za peticiju “Reci ne spomeniku fašistima” i najavile da će je u ponedeljak predati Skupštini grada.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju organizacija okupljenih oko inicijative “Digni gard, odbrani grad“, peticija za ukidanje odluke grada o postavljanju spomenika je pokrenuta jer se na spisku imena pored stvarnih žrtava iz tog perioda, nalaze i, kako tvrde, brojna imena nalogodavaca, saučesnika i izvršilaca Novosadske racije i drugih zločina počinjenih u okupiranoj Bačkoj i Novom Sadu 1942. godine.

“Uz peticiju, biće predat i Apel odbornicima i odbornicama upućen od strane 130 uglednih ličnosti akademskog, javnog i umetničkog života Srbije, u kome se iskazuje očekivanje da će Odluka o podizanju spomenika biti ukinuta, a potom formirana nova komisija koja bi izvršila reviziju spiska nevinih žrtava 1944/45. i uklonila sva sporna imena”, dodaje se u saopštenju.

Organizacije okupljene oko pomenute inicijative su Vojvodjanski kulturni klub “Vasa Stajić”, Omladinsko-studentska akcija (OSA), Savez antifašista Vojvodine, Zajedno, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih gradjana, Studentska reakcija, Udruženje antifašista Novog Sada, Zelena mreža Vojvodine, Pokret za preokret, Most solidarnosti, Društvo studenata Filozofskog Fakulteta, Vojvodjanska politikološka asocijacija i Antifašistička koalicija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x