Prva brigada Kopnene vojske spremna za najsloženije zadatke

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Vojska Srbije
Podelite vest

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović obišao je jedinice 1. brigade Kopnene vojske u kasarni „Boško Palkovljević Pinki“ u Sremskoj Mitrovici.

Stefanović je, nakon prikaza dela obuke 15. tenkovskog i 16. mehanizovanog bataljona, naglasio da ga uvežbanost naših posada uverava u to da Prva brigada i celokupna Kopnena vojska na najozbiljniji način uzimaju u obzir da treba da budu najefikasnija vojna sila u ovom delu Evrope.

On je posebno istakao značaj modernizacije višecevnog lansera raketa „Oganj“ M-17, kojim je naoružan 13. divizion samohodnih višecevnih lansera raketa (SVLR), a proizvod je domaće pameti.

Potpredsednik Vlade je objasnio da je reč o sredstvu koje spolja liči na ono koje je nasleđeno iz vremena JNA, ali je daleko efikasije jer je u stanju da, umesto za 20 minuta, ostvari dejstvo po cilju za samo tri minuta, odnosno da izvrši dva gađanja za sedam minuta.

Imali smo prilike da vidimo šta znači dobro obučena posada, dobra komanda i, naravno, opremanje, uz oslanjanje na naše resurse, domaću pamet i na sredstva koja pravimo u našoj zemlji, rekao je on.

Foto: Vojska Srbije

Stefanović je podsetio na to da su ove godine na Međunarodnom tenkovskom biatlonu u Rusiji naši tenkisti ušli u polufinale, što je zaista izuzetan uspeh, uzimajući u obzir koliko je oštra konkurencija. On je poručio da će država nastaviti da modernizuje vojsku i ulaže u nju, istakavši da je važno da, pored opreme, tehnike i unapređenja objekata, svaki pripadnik bude zadovoljan brigom o njemu.

Potpredsednik Vlade je ovom prilikom poželeo i svim pripadnicima Garnizona Sremska Mitrovica sve najbolje za predstojeće praznike, da uvek budu spremni, a da nikada ne bude potrebe da reaguju.

Današnjem obilasku prisustvovali su i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, načelnik štaba komande Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika i pukovnik Dragan Radaković, načelnik štaba Prve brigade KoV.

Pripadnici 13. diviziona samohodnih višecevnih lansera raketa danas su prikazali rad posluge SVLRD Oganj M-17 prilikom izvršenja posrednog gađanja, dok su pripadnici 15. tenkovskog bataljona predstavili rad posade tenka M-84 u različitim taktičkim situacijama.

Stefanoviću je predstavljen i segment rada na trenažeru za obuku nišandžija i sistem za obuku u nišanjenju i gađanju na tenku M-84.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x