Prva ovogodišnja planinarska akcija: Uspon od Niške Banje do vrha Crni kamen

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Miroslav Dokman
Podelite vest

Planinarsko društvo “Preslap” prvu akciju u novoj godini u novoj planinarskoj sezoni organizuje u nedelju, 10. januara 2021.godine, od Niške Banje do vrha Crni kamen (867 m) na Suvoj planini.

Planinarsko društvo “Preslap” poziva planinare, rekreativce, građanstvo, da se priključe ovom usponu, koji se odvija na području koje je veoma blizu Niškoj Banji i gradu Nišu, ali je priroda netaknuta, predeli i pogledi su izuzetno lepi. Vrh Crni kamen je prvi viši i značajniji vrh na ogromnom grebenu Suve planine, ako se potkovčasti greben Suve planine posmatra iz pravca Niša i Niške Banje. Staza koja vodi do Crnog kamena je uređena i obeežena, i popularna je među planinarima i rekreativcma Niša.

Foto: Miroslav Dokman

Planinarsko društvo “Preslap”, svake godine organizuje više uspona na Crni kamen, u zimskim i u letnljim uslovima. Crni kamen je izuzetno lep vidikovac, a zbog blizine Niša i Niške Banje, idealno je odredište za rekreativne aktivnosti i planinarskih udrženja, građana i porodica.

Trasa od Niške Banje do Crnog kamena, područje starog, napuštenog sela Koritnjak, jedan su od aduta grada Niša, gradske opštine Niška Banja i Turističke organizacije Niš u razvoju turističkih proizvoda i turističke infrastrukture, a Planinarsko društvo “Preslap” nalazi se u partnerskom odnosu sa Turističkom organizacijom Niš, i kroz održavanje ovakvih akcija vrši se promocija ovog područja.

Foto: Miroslav Dokman

Uspon će se odvijati na trasi koja počinje kod fontane u Niškoj Banji, i u prvom delu vodi poznatim “stazama zdravlja”, zatim se ulazi u gustu šumu, i izlazi se na vidikovac kod poletne stanice za paraglajding, u ataru Koritnjaka. Dalje trasa preko Koritnjaka vodi do vidikovca i izvora lekovite vode, a u blizini Crnog kamena izlazi na “sokolov put”, glavnu grebensku stazu na Suvoj planini. “Sokolov put” napušta se neposredno pre Crnog kamena. Sa vrha će se pružiti fantastičan pogled na produžetak glavnog grebena Suve planine, na vrhove Mosor, Sokolov kamen i Trem, ali i na oblast Zaplanje, na planine Seličevicu i Babičku goru, kao i na grad Niš. Povratak u Nišku Banju izvešće se “sokolovim putem” do Koritnjaka, i na kraju “stazom zdravlja”. Najkasnije do 15:30 sati akcija će se okončati u Niškoj Banji.

Dužina trase u oba pravca je 15-tak kilometara.

Uspon će početi u nedelju, 10.januara u 9:15 minuta kod fontane u Niškoj Banji. Učesnici se okupljaju do 9 sati na ovom mestu, a do Niške Banje se može doći javnim gradskim prevozom, ili sopstvenim automobilima. Po završetku akcije, u nedelju popodne, takođe ima sasvim dovoljno polazaka gradskog prevoza od Niške Banje za Niš.

Za akciju nije potrebno prjavljivanje organizatoru, već je dovoljno do 9 sati doći na mesto okupljanja kod fontane u Niškoj Banji.

Za akciju je potrebna standardna planinarska obuća, odreća i oprema za kretanje u zimskim uslovima – kvalitetne cipele, slojevita odeća, obavezno poneti kapu i rukavice, poželjno je zbog uštede snage koristiti i štapove za hodanje. Hrana je iz ranca, treba poneti par sendviča, slatkiše, a preporučena količina vode je 2 litra.

Vođe akcije su Branislav Todorović (telefon: 0637471655) i Milan Stojilković (telefon: 0652845090), koji stoje na raspolaganju za sve dodatne informacije i savete.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x