Puzović (Srbijavode): Situacija se smiruje, spremamo se za novi poplavni talas

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MUP SRBIJE/)
Podelite vest

Direktor Javnog preduzeća “Srbijavode” Goran Puzović izjavio je jutros da na terenu dolazi do smirivanja situacije sa poplavama koje su pogodile pojedine delove Srbije, ali da se pripremaju i za naredni poplavni talas.

“U svim opštinama koje su bile ugrožene, od Ćuprije, Paraćina, Jagodine, Ćićevca, Kraljeva, Trstenika, Vrnjačke Banje, došlo je do smirivanja i situacija je mnogo bolja”, rekao je Puzović za Radio-televiziju Srbije.

Kazao je da su ekipe “Srbijavoda” na terenu i sprovode kratkoročne mere koje će, u slučaju novog poplavnog talasa, omogućiti da se ugrožena mesta drže pod kontrolom.

Puzović je naveo da trenutno rade na omogućavanju da kroz kanalizacije, male reke i potoke, prođe voda koja se najavljuje u novom talasu padavina.

Naveo je da najavljene padavine mogu da stignu i ranije, kao i da će najviše pogoditi zapad zemlje, jugozapad, istok i jugoistok, zbog čega će “Srbijavode” danas izdati novo saopštenje i upozorenje i dati uputstvo koje će se sprovoditi na teritoriji cele Srbije.

Dodao je da na velikim rekama, poput Save, Dunava, Drine, Lima i Morave nema problema, već da se sve dešava na malim vodotokovima.

“Srbija ima više od 11.000 vodotokova drugog reda. Mere koje se moraju sprovoditi, to je čišćenje svih tih vodotokova, putnih rigola, putnih kanala, malih rečica, onih delova oko dvorišta… Ta voda faktički i ne može da dođe do velikih reka, prolazi kroz kuće i imanja”, rekao je Puzović.

Vanredna situacija proglašena je u 32 grada i opštine u Srbiji, gde se otklanjaju posledice poplava, ali i vrše pripreme zbog najavljenih novih obimnih padavina koje se očekuju od četvrtka.

Od 26. maja do danas evakuisano je 76 ljudi, a pripadnici MUP-a imali su oko 500 intervencija.

Poplavljeno je više stotina kuća, pomoćnih objekata, poljoprivredna zemljišta, a zbog izlivanja reka u gradovima oštećene su i stambene zgrade i brojni automobili.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x