Radić: Počasna paljba uz intoniranje himne nije u skladu sa praksom i protokolima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Milan Obradović
Podelite vest

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je danas da je izvođenje počasne artiljerijske paljbe ispred Palate Srbija, prilikom dočeka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u momentu izvođenja državne himne, nešto što nije u skladu sa dosadašnjom praksom i predviđenim protokolima.

“Ali protokol je kod nas odavno zaboravljena tema. Jer ljudi koji su ušli u državni sistem sa ulice i iz kafića se ne nerviraju mnogo oko tih pravila. Postoje predviđeni postupci i pravila zbog kojih se nešto radi a današnja, gotovo filmska scena sa himnom i počasnom artiljerijskom paljbom nije nešto što je do sada bila praksa kod nas”, rekao je Radić agenciji Beta.

Radić je rekao da “ništa nije tabu” i da nije neophodno da se uvek “slepo držimo običaja”, ali da zanemarivanje protokola nije dobro, iako je to već viđeno u više navrata.

“Na nekim prikazima vojske pokušavali su da uvedu arapski strojevi korak, pa je to izgledalo karikaturalno. I to samo zato što je neki pojedinac, koji se greškom našao u državnom sistemu, to video negde u arapskom svetu pa mu je bilo simpatično”, rekao je on.

Analitičar je rekao da je bilo mnogo situacija u kojima su predstavnici vlasti bili neprimereno odeveni pred vojskom.

“Videli smo da se postavi crveni tepih, da komandant Garde, koji je i ađutant predsednika, predaje raport a da se zvaničnik pojavi u farmerkama ili u obući koja je neprimerena. Bilo je i situacija u kojima su naši političari na sastanke sa predstavnicima stranih zemalja dolazili bez odela ili kravate. Ali kod nas je uobičajeno da se protokoli menjaju”, rekao je on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x