Rat u Ukrajini zahuktava inflaciju i skok cena u EU, uz pad proizvodnje i potrošnje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(Ilustracija AP Photo/Martin Meissner, File)
Podelite vest

Zbog rata u Ukrajini, u Evropskoj uniji se zahuktava inflacija, cene energije i sirovina skaču, pad proizvodnje i potrošnje teško će biti izbegnut, zbog čega preti stagflacija – ekonomski rast na nuli uz inflaciju.

Te procene ekonomskih analitičara u EU podudaraju se s upozorenjem francuskog predsednika Emanuela Makrona da se “istorija vraća” u Evropu, dok rat u Ukrajini “ide u još goru fazu”.

Makron je izjavio da je to više od slutnje posle razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji mu je predočio da će Rusija bez oklevanja nastaviti vojne aktivnosti sa ciljem “demilitarizacije” i uklanjanja “nacističkih snaga” iz ukrajinske vlasti i postizanja neutralnog statusa Ukrajine.

U osvrtima ekonomskih stručnjaka je očekivanje da će zbog žestokih zapadnih sankcija Rusiji i Evropska unija pretrpeti ekonomsku štetu i socijalne posledice, dok je Makron čija zemlja predsedava Unijom, ukazao da će preduzeća, narod i svakodnevni život “biti na udaru dubokih promena idućih meseci”.

Savet ministara EU zatražio je “vanredne mere” za spasavanje stočarstva i ostale evropske poljoprivrede, pogodjene velikih skokom cena žitarica i uljarica na svetskom tržištu, a posebno zbog prekida izvoza iz Rusije i Ukrajine, odakle Unija uvozi znatne količine žitarica.

U osvrtu francuskog lista “Figaro” podvlači se da je Evropa “sučeljena s nepoznanicama jednog skupljeg sveta”, a ugledni analitičari ukazuju da su centralne banke pred “surovim izborom da dizanjem kamata zaustavljaju inflaciju i time brane pad potrošnje, ili da niskim kamatama čuvaju proizvodnju”.

Londonski “Ekonomist intelidžens junit” (EIU) takodje smatra da će “ruska invazija Ukrajine izazvati ekonomske i političke promene u Evropi”.

(AP Photo/Sergei Chuzavkov, File)

Taj analitički centar Ekonomist grupe navodi da će “ekonomske sankcije Rusiji ipak imati ograničeni uticaj, ali da će sama neizvesnost produžavanja rata neminovno uticati na investicije i potrošnju, dok će skok svetskih cena sirovina podstaći već visoku inflaciju i poremećaje u lancima snabdevanja, što će pogoditi ekonomski rast u ovoj godini”.

EIU upozorava da “Evropi preti opasnost da ostane bez ruskog gasa, ako Moskva zavrne slavinu kao odmazdu zbog sankcija, da se suoči s masovnim prilivom ukrajinskih izbeglica i zamašnim poremećajem finansijskog tržišta i prekida u trgovini”.

Nemački sajt “Jurointelidžens” ukazuje na činjenicu da Moskva, uprkos ratu, nije prekinula dotok gasa Evropi preko Ukrajine, da se plaćanja za gas, uprkos sankcijama, i dalje odvijaju preko Sberbanke i Gasprom banke, dve najveće ruske, što zbog ogromnog skoka cene gasa Rusiji donosi velike zarade, ali Evropa nema kud jer ne može da opstane bez ruskog gasa.

“Jurointelidžens” primećuje da nije jasno dokle će trajati situacija u kojoj “EU za sada navija za Ukrajinu iz daljine, gledajući iz svojih toplih domova, grejanih na ruski gas”.

(AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x