Reakcije na Vučićevu posetu Priboju: Mržnja dolazi iz vrha vlasti, poseta je pozorišna predstava

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Saša Đorđević/DS
Podelite vest

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Priboju deo je njegove neprestane propagande, odnosno predizborne kampanje, kazao je Sead Biberović iz organizacije Urban in iz Novog Pazara.

Prema njegovim rečima, Srbija treba sistemski da krene u rešavanje problema govora mržnje, a mržnja se “direktno i indirektno” šalje iz vrha vlasti u Beogradu.

“Nismo ni ranije bili imuni na to, ali ova vlast je, čini mi se, dostigla vrhunac takvog delovanja”, rekao je Biberović za TV N1.

Predsednik Vučić posetio je juče Priboj nakon nekoliko šovinisitičkih incidenata čije su mete bili Bošnjaci, i tamo izjavio da država “neće imati milosti” po pitanju očuvanja mira i stabilnosti.

Biberović, medjutim, kaže da se “gorko osmehivao” dok je slušao obraćanje Vučića, koje naziva “lošom glumom”.

“Da bi Bošnjaci bili ubedjeni da to nije prazna priča, najpre bi trebalo da policija, tužilaštvo i sudstvo reaguju odmah i bez medijske propagande nakon što su službenici MUP-a pevali o Sjenici kao o novoj Srebrenici. A dugoročno bi bilo to da sistemski, institucionalno, strateški počne rešavanje problema u kom je cela Srbija, a to je govor mržnje – mržnje koja se šalje, i formalno i neformalno, i zvanično i nezvanično, i direktno i indirektno iz Beograda, iz vrha vlasti”, rekao je Biberović.

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin nazvao je jučerašnju posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Priboju pozorišnom predstavom, sa njim u glavnoj ulozi i publikom.

On je na konferenciji za novinare rekao da nije tačna tvrdnja da u Priboju ima medjunacionalnih tenzija, već, kako je rekao, samo genocidnih pretnji državnog vrha, upućenih preko policije, Bošnjacima koji nikome ništa nažao nisu učinili.

Ugljanin je rekao da je Vučićeva poseta bila školski primer nipodaštavanja, vredjanja i ponižavanja Bošnjaka.

“Umesto prazne priče, Vučić je trebalo da kaže koliko je policajaca učestvovalo u pretnjama i koliko ih je isterano sa posla, kao i da su na njihova mesta zaposleni Bošnjaci. Da kaže koliko je ljudi u tužilaštvu i državnoj bezbednosti smenjeno jer nisu ništa preduzeli”, poručio je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka istakao je da su genocidne pretnje Bošnjacima suština problema, a da su rešenja u pokretanju krivične odgovornosti protiv policajaca po službenoj dužnosti i sprovodjenju lustracije u policiji, tužilaštvu i drugim državnim organima.

Prema njegovim rečima, u rešenje spada i usaglašavanje nacionalne strukture zaposlenih u državnim organima u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva.

Ugljanin je kazao i da je vladajući velikosrpski režim ogroman novac uložio u ratnu propagandu i otvaranje žarišta u regionu, a da poslednji incidenti u Sandžaku imaju za cilj da skrenu pažnju sa gradjanskih protesta u Srbiji.

“Gradjane Sandžaka pozivam da sačuvamo našu tradicionalnu medjunacionalnu toleranciju, suživot i harmoniju, pozivam ih na razum, da misle svojom glavom kao što su počeli da misle gradjani Srbije koji su izašli na proteste”, rekao je on.

Pozvao je gradjane Srbije da traže odgovornost onih koji su, kako je kazao, prodali zemlju, vazduh, vodu…

“Gradjane Srbije pozivam da se pridruže protestima i traže odgovornost za to što su nam prodali zemlju, vazduh, vodu, slobodu i uvukli nas u dugove”, rekao je Ugljanin.

On je još jednom pozvao na bojkot predstojećeg referenduma o promeni Ustava u oblasti pravosudja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x