Regionalni centar korporacije ‘Orakl’ počeo da radi u Državnom data centru u Kragujevcu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Regionaloni centar "Oracle Cloud" otvoren je u Državnom data centru u Kragujevcu. Prisustvovali su premijerka Srbija Ana Brnabić, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić. Foto: BetaPhoto/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Podelite vest

Regionalni centar globalne IT korporacije “Orakl” (Oracle) počeo je da radi u Državnom data centru u Кragujevcu, objavilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacije Srbije.

“Ovaj globalni IT gigant je svoj prvi regionalni centar u Jugoistočnoj Evropi uspostavio u Državnom data centru u Kragujevcu i počeo da pruža svoje IT klaud usluge korisnicima širom sveta”, navedeno je u saopštenju.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je dolazak kompanije “Orakl” važan za domaću IT industriju “koja je u poslednje dve godine postala motor razvoja čitave ekonomije, kao i za pozicioniranje Srbije na evropskoj mapi tehnološko naprednih zemalja”.

Zahvalila je kompaniji “Orakl” zbog odluke da svoj prvi regionalni centar otvori u Kragujevcu, ocenivši da je time “pokazala veru u Srbiju, ali pre svega u ljude Srbije i kapacitete za dalji razvoj”.

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije, Mihailo Jovanović, kazao je da “odluka ‘Orakla’, jedne od najvećih IT kompanija na svetu, da na komercijalnoj osnovi zakupi prostor i čuva svoje podatke baš u Srbiji, ovde u Kragujevcu, u Državnom data centru, pokazuje da smo mi kao država, naše institucije, naši stručnjaci svojim znanjem i zalaganjem uspeli da pobedimo na veoma konkurentnom i oštrom IT tržištu najrazvijenije evropske ekonomije”.

On je istakao da je Srbija “još jednom pokazala da je regionalni lider u digitalnoj transformaciji i više nego pouzdan i odgovoran partner za postojeće i sve buduće strane investicije u oblasti IT-a i naprednih tehnologija”.

Foto: BetaPhoto/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Potpredsednik za klaud tehnologije i regionalni direktor za Severnu i Istočnu Evropu pri korporaciji “Orakl”, Kenet Johansen, naveo je da “lokalne organizacije i javne institucije preduzimaju čvrste korake da uspostave Srbiju kao zemlju fokusiranu na inovacije vođene tehnologijom”.

“Sa otvaranjem Rregionalnog klaud centra ‘Orakla’ pomažemo našim klijentima da iskoriste prednosti najboljih klaud tehnologija, istovremeno obezbeđujući visoke bezbednosne standarde, dostupnost i smanjeno kašnjenje”, rekao je on.

U okviru otvaranja Klaud regionalnog centra “Orakla” potpisan je prvi komercijalni ugovor te korporacije i Telekoma Srbija, čime je ta telekomunikaciona kompanija postala prvi korisnik javne infrastrukture “Orakl klaud”.

Resorno ministarstvo je navelo da investicija korporacije “Orakl” u regionalni centar otvara dodatne mogućnosti za dalji razvoj IKT sektora u Srbiji i za usavršavanje i zapošljavanje kadrova.

Naglašeno je da svaka kompanija u Srbiji ima priliku da iskoristi prednosti performansi i bezbednosti “Orakl klaud infrastrukture” (OCI) koja “fleksibilno podržava obim i rast različitih industrija i sektora, uključujući zdravstvo, maloprodaju i bankarstvo”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x