Rekorder: Na srpskoj planini kao u košnici, traži se krevet više

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Gold gondola
Podelite vest

Sadržajan letnji odmor na Zlatiboru za sve generacije privukao je i ovog leta veliki broj turista. Planina je od jula znatno posećenija i na početku avgusta kapaciteti su gotovo sasvim popunjeni.

A da je ova planinska destinacija vrlo posećena govore podaci na uzorku Turističke organizacije Zlatibor prema kojima je u prvih šest meseci 2022. godine na “zlatnoj planini” evidentirano više od 165.000 dolazaka u registrovanom i neregistrovanom smeštaju i ostvareno više od 480.000 noćenja, što predstavlja rast od 15 odsto u odnosu na isti period 2021.

Taj napredak turističkog mesta daje podstrek zlatiborskim hotelijerima i ugostiteljima da održavaju uslugu na zavidnom nivou i rade na unapređenju sadržaja namenjenih brojnim turistima.

“Ono što posebno ohrabruje i raduje celokupnu turističku privredu Zlatibora je povećanje broja stranih gostiju – oko 35 odsto u odnosu na 2021. godinu. Ipak, glavni udeo u održavanju visokog turističkog prometa na Zlatiboru imaju domaći gosti. Tokom ove godine Zlatibor je jedna od najtraženijih destinacija kada su u pitanju besplatni vaučeri za odmor u Srbiji koje dodeljuje Ministarstvo turizma”, kazali su u Turističkoj organizaciji Zlatibora.

“Dobro poznati zlatiborski lokaliteti su na usluzi turistima, dok veliki broj posetilaca uživa i u dugim letnjim šetnjama uređenim pešačkim stazama, vožnji biciklima, planinarenju, paraglajdingu, osveženju na kupalištima i drugim pogodnostima osunčanog Zlatibora. Stopića pećinu, najposećeniji speleološki objekat Srbije, u prvih šest meseci ove godine pohodilo je više od 40.000 posetilaca, što je povećanje od 5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Izuzetnu posećenost beleži i ”Gold gondola”, koja je od početka rada prevezla preko 380.000 putnika. U prvih sedam meseci 2022. godine u vožnji najdužom gondolom na svetu uživalo je 130.000 gostiju. Tokom avgusta očekuje se još veće interesovanje s obzirom da posetioci, pored vožnji od centra Zlatibora do vrha Tornika, svakodnevno mogu uživati u različitim interaktivnim aktivnostima na trasi ”Gold gondole”, dodaju u TO.

Letnja turistička sezona počela je uspešno i za zlatiborski kamp, gde su tokom proteklog perioda, pored velikog broja individualnih turista, boravile i dve organizovane grupe kampera iz Holandije. Tradicionalno, najveći broj organizovanih grupa u Kamp ”Zlatibor” stiže iz Holandije i Slovenije, a u narednom periodu očekuju se gosti iz Nemačke, Češke, Poljske i Velike Britanije.

Posebnu pažnju turista privlači multimedijalna fontana na jezeru, puštena u rad prilikom obeležavanja Dana opštine Čajetina. Sa svojim savremenim zvučnim, svetlosnim i laserskim efektima, kakvi se mogu videti u svetskim metropolama, predstavlja atrakciju za ponos najposećenijoj planini. Uspešnoj sezoni i velikom broju gostiju na ovoj planini, koja je i letnja prestonica kulture, doprineli su zanimljivi sadržaji i bogat program ”Zlatiborskog kulturnog leta” sa brojnim manifestacijama koje upotpunjuju boravak gostiju.

Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor, kao tradicionalno dobri domaćini, pripremili su i za predstojeći period brojne koncerte, kulturne događaje, sportske turnire i tradicionalne manifestacije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x