Rok za podnošenje radova za Nagradu Dragan Janjić produžen do 21. marta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: FaceBook Propulsion video printscreen
Podelite vest

Rok za prijavljivanje radova iz oblasti medijske pismenosti za nagradu koja nosi ime jednog od osnivača i dugogodišnjeg glavnog urednika novinske agencije Beta Dragana Janjića, produžen je do 21. marta, saopštili su organizatori.

Nagrada, koju su ustanovili agencija Beta i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), biće dodeljena u kategorijama studenata i profesionalaca i iznosiće po 160.000 dinara bruto a zainteresovani mogu slati radove na mejl program@nuns.rs.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti osnovnih i master studija svih fakulteta i profesionalci poput istraživača, akademskih radnika, informacionih/bibliotečkih, medijskih i tehnoloških stručnjaka, edukatora, umetnika i aktivista koji se u poslednjih pet godina bave temom medijske pismenosti.

Uslov za učešće na konkursu je da su radovi nastali od 15. februara prošle do 21. marta ove godine i da predstavljaju “inovativni autorski rad koji je zaokružena celina i koji ukazuje na značaj medijske pismenosti za profesionalnu i širu javnost”.

Radovi mogu obuhvatiti kritička sagledavanja na temu medijske pismenosti, od njenog istorijskog i konceptualnog razvoja, ključnih ideja, teorija i principa preko uloge medijskih politika i medijskog sistema i obrazovnih politika i obrazovnog sistema u razvoju medijske pismenosti, do sistemskih problema i mogućih rešenja u razvijanju medijske pismenosti u Srbiji.

Na konkursu mogu učestvovati i radovi koji obrađuju ključne društvene aktere u unapređivanju medijske pismenosti u Srbiji, regionu i svetu, indikatore medijske pismenosti, ulogu političke kulture i društvenog konteksta, odnos medijske pismenosti i digitalnih medija, medijske pismenosti i ljudskih prava i medijske pismenosti i veštačke inteligencije.

Zainteresovani mogu slati i radove o odnosu informativnih medija i medijske pismenosti, popularnih medijskih sadržaja i medijske pismenosti, tradicionalnih medijskih sadržaja poput štampe, radija i televizije i medijske pismenosti, o interdisciplinarnosti medijske pismenosti i o dobrim praksama u oblasti medijske pismenosti.

Konkurs je raspisan okviru programa “Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

“Glavni cilj Konkursa je da oblast medijske pismenosti približi široj javnosti kroz različit savremeni multimedijalni pristup u obradi tema i ideja iz ove interdisciplinarne oblasti. Na ovaj način se podržavaju svi koji promišljaju o medijskoj pismenosti i njenim različitim dimenzijama i aspektima”, naveli su organizatori.

Nagrada “Dragan Janjić” prvi put je dodeljena prošle godine i to Ani Mirković u kategoriji profesionalaca za rad “Korelacija izmedju koeficijenta digitalne i medijske pismenosti i veština koje su osnov savremenog gradjanskog društva”, i Dragani Jovanović i Kristini Šustić u kategoriji studenata za rad “Kako sagovornici i institucije tretiraju studente novinarstva”.

Specijalnu nagradu dobio je nastavnik Vladislav Stojčić za rad “Korak ispred veštačke inteligencije – A Step Ahead Of AI”.

Dragan Janjić (1955-2020) započeo je novinarsku karijeru u agenciji Tanjug, a zatim sa kolegama osniva Betu, čiji je glavni urednik bio u dva mandata. Bio je zamenik ministra za kulturu i informisanje, zamenik glavnog urednika Politike, a od 2010. do 2016. savetnik za medije Zaštitnika građana.

Janjićevu novinarsku karijeru obeležila je i neprekidna borba za profesionalizacijom novinarstva, insistiranje na etičkim standardima i unapređenje medijske scene. Kolege ga pamte kao principijelnu osobu, posvećenu objektivnom novinarstvu, koje je shvatao kao četvrti stub demokratije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x