Rudar Dimitrijević: Mnogi će dati otkaz zbog nebezbednih uslova rada, sa strahom smo ulazili u jamu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: TV N1, printscreen
Podelite vest

Rudar iz rudnika “Soko” Saša Dimitrijević, koji je povređen u nedavnoj nesreći, izjavio je da mnogi rudari planiraju da daju otkaz zbog nebezbednih uslova rada kao i da će i on razmisliti da li se vraća u rudnik.

“Mnogi planiraju da daju otkaz, posebno mlađi rudari, a među njima ima i dece od dvadeset i nešto godina. Nesreća je bila strašna, a rad u rudniku je nebezbedan. I ja ću tek videti da li ću se vratiti na taj posao, najvažnije je da se prvo zalečim”, rekao je Dimitrijević, koji je zbrinut u bolnici u Aleksincu, za dnašnji list Danas.

On je potvrdio da se u rudniku u poslednje vreme govorilo da uslovi rada nisu bezbedni, a da su rudari sa strahom i lošom slutnjom ulazili u jamu.

“Znalo se da će se nešto desiti, to su bili neispitani radovi, jedino se nije znalo u kom trenutku će se desiti, i šta sve. Nismo znali da li će nam glave doći voda, mulj ili metan, a svega je bilo, ili sve tri stvari ođednom”, ispričao je Dimitrijević.

List navodi da su više rudara ili rođaka poginulih kazali da su pojedini rudari desetak dana pred nesreću bezuspešno upozoravali šefove da nisu bezbedni, jer “kopaju ispod jezera”, a u oknu se “oseća neki miris”, te da su tražili i da ne rade.

U nedavnoj nesreći u ovom rudniku poginulo je osam rudara, a 20 povređeno.


Istraga o uzrocima nesreće u rudniku “Soko”, kod Sokobanje, još je u toku i o ishodu vanrednog inspekcijskog nadzora javnost će biti obaveštena, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

U jami rudnika mrkog uglja “Soko” nesreća se dogodila 1. aprila, usled eskplozije metana, a nastradalo je osam i povređeno 20 rudara.

Rudarski inspektor Ministarstva rudarstva i energetike je odmah naredio hitne mere koje, između ostalog, uključuju i zabranu daljih radova na eksploataciji-otkopavanju u tom rudniku.

Formirana je i komisija u kojoj su stručnjaci za rudarstvo i za metanometriju koja utvrđuje uzroke nesreće, koja je zajedno sa inspektorom istog dana kad se dogodila nesreća sišla u jamu na mesto nesreće i počela da radi.

Takođe, javni tužilac, koji je odmah izašao na mesto nesreće, rukovodi postupkom u okviru koga ispituje okolnosti i sprovodi istragu radi utvrđivanja da li postoje osnovi za optuženje, pri čemu je angažovana i policija.

“Rudarski inspektor koji na licu mesta ispituje uzroke ove rudarske nesreće, nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, u skladu sa zakonskom obavezom, u najkraćem roku podneće tužiocu obrazloženi izveštaj sa mišljenjem o uzrocima nesreće”, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x