Rusija suspendovana iz Saveta UN za ljudska prava, Srbija glasala „za“

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

March 27, 2022. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
Podelite vest

Generalna skupština UN suspendovala je danas Rusiju iz članstva u Savetu UN za ljudska prava. Za predlog rezolucije o supsenziji Rusije glasale su 93 zemlje među kojima i Srbija. Protiv je bilo 24, a uzdržano 58 zemalja.

Da bi Rusija bila suspendovana iz Saveta UN za ljudska prava bila je potrebna dvotrećinska većina pri čemu se uzdržani ne uzimaju u obzir.

Kako se navodi u tekstu rezolucije, Rusija je suspendovana iz članstva u Savetu UN za ljudska prava zbog grubog i sistematskog kršenja i zloupotreba ljudskih prava i kršenja međunarodnog humanitarnog prava tokom agresije na Ukrajinu.

U rezoluciji se izražava i ozbiljna zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini.

Predlog rezolucije podnet je na usvajanje uz podršku više od 65 zemalja među kojima su sve članice EU, SAD, Kanada, Japan, Australija, kao i zemlje regiona – Albanija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija.

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava sa sedištem u Ženevi ima 47 članica koje se biraju na period od tri godine po regionalnim grupama.

Rusija je zajednio sa Ukrajinom izabarana kao članica iz Grupe istočnoevropskih zemalja za period 2021-2023.

Jednu od prvih reakcija na glasanje Srbije za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava objavio je Bojan Pajtić na svom profilu.

„Moraće uvesti sankcije Rusiji, jer on i njegvi imaju previše putera na glavi ( i po belom svetu). To će izazvati tektonske poremećaje među biračima SNS. Vladu neće smeti da pravi sa SPS-om, već manjinskim poslanicima i nekim opozicionarom koga „nahvata“. Pirova pobeda…“, napisao je Pajtić.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su zahvalne na odluci o isključenju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, navodeći da u tom telu UN ne bi trebalo da budu „ratni zločinci“.

„Ratnim zločincima nije mesto u telima UN čiji je cilj zaštita ljudskih prava“, napisao je na Tviteru šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x