Ružić: Nadzor u OŠ ‘Vasa Stajić’ zbog neprikladne pesme, utvrdiće se i odgovornost zaposlenih

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: BetaPhoto/Dragan Gojić

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić najavio je danas da će nadležne službe tog ministarstva izvršiti stručno-pedagoški nadzor zbog emitovanja neprikladne pesme u novosadskoj Osnovnoj školi “Vasa Stajić”, kao i da će postupati i pokrajinska inspekcija kako bi se utvrdila odgovornost zaposlenih.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Ružić je naglasio da su u sistem obrazovanja u Srbiji utkane demokratske vrednosti i da ministarstvo ostaje dosledno u promovisanju, negovanju i ugradnji principa nediskriminacije i poštovanja različitosti u obrazovni sistem.

“Iako ministarstvo kontinuirano realizuje aktivnosti kojima škole dobijaju smernice i uče mehanizme kreiranja sigurnog i podsticajnog okruženja za sve učenike, negovanje demokratske kulture, tolerancije, empatije i poštovanja različitosti svih učesnika školske zajednice, pojava ovakvog izolovanih incidenata zahteva dodatnu intervenciju prema školi”, rekao je Ružić.

Ministar je podsetio da se u Srbiji celokupno osnovno i srednje obrazovanje, pored srpskog jezika, realizuje i na jezicima osam nacionalnih manjina i naglasio da je u situacija u novosadskoj školi “izolovani slučaj, da nipišto ne odslikava situaciju i atmosferu u školama u Srbiji i izrazio očekivanje da se ovakve situacije neće ponoviti”.

Učenicima četvrtog razreda OŠ “Vasa Stajić” u Novom Sadu na završnoj priredbi puštena je pesma “Ne volim te Alija, zato što si Balija”.


Na puštanje ove pesme deci reagovao je oštro i Vojvođanski kulturni klub (VKK) “Vasa Stajić”.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić” je duboko ogorčen zbog ordinarne političke i nacionalističke manipulacije koju nastavni kadar i rukovodstvo OŠ “Vasa Stajić” u Novom Sadu sprovodi nad maloletnicima.

“Zahtevamo od nadležnih državnih organa oštru reakciju i hitnu smenu direktora ove školske ustanove, kao i zabranu daljeg vaspitno-prosvetnog rada nastavnog kadra koji je osnovnoškolce terao da đuskaju uz klerofašističku pesmu “Ne volim te Alija, zato što si Balija”, koja izaziva rasnu, versku i nacionalnu mržnju, veliča najstrašnije zločine i ratne sukobe”, piše u saopštenju.

Pozivamo, takođe, građane i roditelje čija deca idu u ovu škoju da se aktiviraju kako ovaj skandal ne bi prošao bez konsekvenci i kako bi oni koji njihovu decu uče mržnji i podstiču ih na zločine – bili primereno sankcionisani.

VKK “Vasa Stajić” upozorava da su lik i delo Vase Stajića u potpunoj suprotnosti sa podsticanjem mržnje i nasilja, nacionalizmom, zloupotrebom patriotizma, primitivizmom i prostaklukom, odnosno da je Vasa Stajić čitav svoj život posvetio modernizaciji ovih prostora i usvajanju civilizacijskih vrednosti.

“Ne treba sumnjati da ćemo, ako na ovakve skandale kao društvo ne reagujemo oštro, još dugo živeti u političkom i društvenom brlogu, prepunom nasilja, zaključuje se u saopštenju VKK “Vasa Stajić”

 

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x