Sa vrha DIVNA GORICA fantastičan pogled na potkovice “belopalančku” i “nišku”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: PD Preslap
Podelite vest

U lepotama Suve planine uživalo je, 8.maja oko 150 planinara iz Niša, Jagodine, Paraćina, Babušnice, Bele Palanke i Beograda. Akciju je organizovano niško Planinarsko društvo “Preslap”.

Odredište je bio vrh Divna Gorica, visok 1389 metara, na delu Suve planine oko Bele Palanke, ili na “belopalanačkoj potkovici” Suve planine. Do ovog vrha deo planinara izašao je iz pravca sela Vrgudinac, i to je bila grupa koju su ispred Planinarskog društva “Preslap” predvodili Branislav Todorović i Milan “Lane” Stojilković. Planinari iz Babušnice i Beograda, pak, na vrh su izašli iz pravca sela Mokra, a dve družine istovremeno su se susrele na vrhu Divna Gorica.

The gallery was not found!

Iz pravca Vrgudinca, uspon je nešto teži, zato što na dužini od 7 kilometara, treba savladati čak 1000 metara visinske razlike. Iznad Vrgudinca se prelazi preko poljana, o onda se ulazi u stoletnu šumu, kojom je vodio najveći deo trase. Vodički tim odredio je najsporiji mogući ritam, kako bi svi učesnici mogli da izađu na Divnu Goricu. Šume podno Divne Gorice bile su pune divljeg belog luka – sremuša, i sve je ozelenelo, bujalo od života. Na ovoj deonici odmori su bili česti.

Na oko 1300 metara nadmorske visine, trasa je učesnike iz šume izvela na sam greben Suve planine, na prvi vidikovac. Dalje, do vrha Divna Gorica, planinari su uživali u fantastičnom pogledu, gde su se paralelno jedna u odnosu na drugu, nalazilie “belopalančka potkovica” i “niška potkovica” Suve planine. Prizori su podsećali na udžbenike geografije, razglednice i slikovnice, a sunce koje je tada ogrejalo još je pojačalo ovo uživanje u prirodi. Za četiri sata laganog kretanja, družina je izašla na osunčani vrh Divna Gorica i uživala je u pogledu na sve strane. Zanimljivo je da se sa Divne Gorice lepo vidi i prevoj Pasarelo, mesto u kome se susreću dve “potkovice” Suve planine, ali i mesto odakle se prema Babušnici i Lužničkoj kotlini odvaja još jedan važan deo masiva Suva planine.

Istom trasom izveden je i povratak do sela Vrgudinac. Ovih 14 kilometara, pređeno je za preko 8 sati, što govori da je vodički tim maksimalno usporio grupu, iz razloga bezbedonsti a i zbog težine same trase.

Inače, zasluge za promociju ovog dela Suve planine i vrha Divna Gorica, pripadaju poznatom planinaru Miloradu Ignjatoviću – “Mići Slovencu”, koji je osmislio trasu uspona od Vrgudinca na Divnu Goricu, koji je Planinarskom društvu “Preslap” puno pomogao savetima i podrškom za organizovanje ovog uspona.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x