Šabić: Napadi na Danas su neodgovorna i neozbiljna ali potencijalno opasna kampanja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Rodoljub Šabić, foto:BetaPhoto/Milan Obradović/DS
Podelite vest

 Bivši poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je večeras da su napadi predstavnika vlasti na list Danas zbog navodnog objavljivanja ličnih podataka predsednika Aleksandra Vučića “nekompetentna, neozbiljna, neodgovorna ali potecijalno vrlo opasna kampanja”.

Šabić je u pisanoj izjavi upozorio da se u tonu izjava premijerke Ane Brnabić i ministra Aleksandra Vulina “može prepoznati čak i pretnja”, što je, kako je ukazao, “u normalnom društvu u odnosu funkcionera vlasti prema medijima nedopustivo”.

“U tekstu “Za potrebe sudskog postupka nije lako locirati šefa države” u listu Danas nije objavljen ni jedan lični podatak čije objavljivanje bi predstavljalo povredu podataka o ličnosti u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti”, naveo je on.

Dodao je da je “u celom tekstu objavljen jedan jedini tačni adresni podatak ali ne Aleksandra Vučića već bivšeg predsednika Tomislava Nikolića”.

“I to objavljivanje nikako ne može predstavljati povredu podataka o ličnosti jer je adresa vile u kojoj Nikolić živi opšte dostupna, može se pronaći na internetu, objavljena je čak i u Službenom glasniku u sadržini rešenja kojim je Nikoliću vila dodeljena na korišćenje”, naveo je on.

Naveo je da se “drugi objavljeni adresni podatak odnosi se na zgradu u bulevaru Mihaila Pupina”, te ukazao da je taj podak “poznat najširoj javnosti” kao i da je dostupan na mnoštvu sajtova, često objavljivan…

“A eventualna tvrdnja aktera ove neverovatne kampanje da objavljivanje informacije da predsednik sada “živi u naselju Belvil“ (gde inače što je najširoj javnosti poznato i glasa na izborima) predstavlja povredu zakona i atak na privatnost bila bi zaista potpuno apsurdna”, smatra on.

Ocenio je da “kod takvog stanja stvari ” ovaj potpuno “neosnovan ali robustan napad” na list Danas očigledno predstavlja samo još jedan u nizu sve učestalijih pokušaja zastrašivanja medija i napada na slobodu štampe.

Dodao je da je u ovom napadu na Danas posebno “ružno licemerje koje se iza njega krije”.

“Naime, dok se izmišlja i protura neistina da je Danas objavio predsednikovu adresu dotle su, na sajtu SNS dostupni najširoj javnosti ne samo adresa nego i niz drugih njegovih ličnih podataka”, rekao je on.

Dodao je da “konkretne podatke” neće objavljivati, te apelovao na sve da se uzdrže od njihovog preuzimanja sa sajta SNS a na odgovorna lica te stranke da ih odmah, bez odlaganja uklone.

“A aktere ne samo nedostojne nego i opasane kampanje protiv slobode štampe pozivam da sa njom smesta prestanu”, naveo je Šabić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x