Sedam vekova od smrti Svetog kralja Milutina, jednog od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem veku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Presvlačenje mošti kralja Milutina u Sofiji; Foto: NV
Podelite vest

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava 700 godina od smrti Svetog srpskog kralja Milutina. Preminuo je 29. oktobra po starom, odnosno 12. novembra po novom kalendaru 1321. godine.

Кralj Milutin, drugi sin kralja Uroša, jedan je od najznačajnijih srpskih vladara, a došao je na presto posle abdikacije starijeg brata, kralja Dragutina, koji se povukao 1282. godine.

Milutin je vodio brojne ratove pri čemu je proširivao svoju vlast duboko na vizantijsku teritoriju, a njegova moć se ogleda i u organizaciji države, u velikoj vojsci, odličnoj privredi i finansijama.

Vladao je 40 godina i ugled srpske države i naroda doveo do visokog stepena.

Mnogo je učinio i za kulturu srpskog naroda, a gradio je gradove, letnjikovce, naročito na КiM, podizao i darivao crkve i manastire, a graditeljska aktivnost praćena je razvojem umetnosti, slikarstva, književnosti i primenjenih umetnosti vezanih za crkvu i knjigu.

Zidao je bolnice, unapređivao velika manastirska vlastelinstva kao ekonomske resurse, kovao novac, otvarao rudnike.

Кralj Milutin je kao svoju zadužbinu sagradio manastir Banjsku.

Godišnjica smrti srpskog kralja, čije mošti počivaju u Crkvi Svete nedelje u Sofiji, obeležena je svečano pre dve nedelje i u Bugarskoj, u kojoj je kult našeg vladara jak još od 16. veka, a odnedavno je odežda kralja Milutina trajno izložena u Hramu Svete Bogorodice u Gračanici.

Foto: NV

Svake godine 29. oktobra u Sofiji održava se svečana arhijerejska liturgija i tradicionalno presvlačenje moštiju kralja Milutina.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x