Selaković sa Babajevim: Srbija nema dovoljno kvalifikovane radne snage

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

 Ministar za rad i zapošljavanje Nikola Selaković izjavio je tokom sastanka sa azerbejdžanskim kolegom Sahilom Babajevim da se Srbija suočava sa nedostatkom kvalifikovane radne snage i da predstoji donošenje strategija za prevazilaženje tog problema.

Selaković se sastao sa ministrom rada i socijalne zaštite stanovništva Azerbejdžana, koji je na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića boravio u dvodnevnoj poseti, prilikom koje je primio orden srpske zastave prvog reda, saopšteno je danas iz Ministarstva.

Dva minisara, kao kopredsedavajući Međuvladine komisije za ekonomsku saradnju i trgovinu između dve zemlje, razgovarala su o mogućim terminima održavanja sedme sednice ove Međuvladine komisije, koje bi trebalo da se održe krajem aprila.

Takođe, razgovaralo se i o održavanju Biznis foruma Srbije i Azerbejdžana.

Kada je reč o sistemu socijalne zaštite, Selaković je rekao da se u Srbiji okončava proces digitalizacije rada centara za socijalnu zaštitu. On je naveo da je digitalizovano 511 usluga, što će doprineti pravednijem ostvarenju socijalnih prava građana, a postupke učiniti mnogo efikasnijim i sprečiti eventualne zloupotrebe.

Govoreći o radu svog resora, ministar Babajev je rekao da se zahvaljujući reformama i umrežavanju sistema uspelo u povećanju minimalnih iznosa penzija, minimalnih zarada, kao i socijalnih davanja u Azerbejdžanu.

On je naveo da je značajan korak u reformama bila i automatizacija sistema pružanja usluga građanima i uspostavljanje Agencije za održivo i operativno pružanje socijalnih usluga, pre tri godine.

Ministar Babajev je objasnio da se funkcionisanje ovakvog pružanja socijalnih usluga i davanja na osnovu ostvarenih prava, vrši i putem aplikacije za pametne telefone.

Babajev je upoznao Selakovića da je u Azerbejdžanu sprovedena digitalizacija penzijskog sistema koja se sprovodi putem jedinstvene elektronske platforme. Svaki osiguranik može u realnom vremenu da vrši kontrolu nad individualnim ličnim računom za svoje obračunate i uplaćene mesečne doprinose.

Ministri su još jednom potvrdili prijateljske odnose dve zemlje, i istakli važnost razmene iskustava i dobrih praksi između dva ministarstva.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x