Selaković u Parizu: Francuska uvek imala posebno mesto i značaj za Srbe (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Pariz, 17.12.2021. - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selakovic polozio je danas u Parizu venac na Spomenik kralju Petru i kralju Aleksandru Karadjordjevicu. (BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/DS)
Podelite vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je u Parizu položio venac na spomenik kralju Petru i kralju Aleksandru Karadjordjeviću, navodeći da je za Srbiju i Srbe Francuska uvek imala posebno mesto i značaj.

Selaković je rekao da o tome ne svedoči samo istorijsko savezništvo, već i savremeni odnosi dve države, uz ocenu da su oni “u poletu i razvoju”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je rekao da je sećanje na kraljeve Petra i Aleksandra u drugoj polovini 20. veka čuvao “upravo taj spomenik u Francuskoj, jer su pre toga ideološki neistomišljenici i okupatori uništili sve spomenike” srpskim kraljevima u Srbiji, navodi se u saopštenju.

“Svaki Srbin, kada dolazi u Pariz, pored toga što će posetiti Luvr i Trijumfalnu kapiju, treba da dodje ovde u 16. arondisman i da poseti ovaj spomenik na kojem su prikazani veliki viteški kraljevi Petar i Aleksandar Karadjordjević i njihov veliki saborac, peti srpski vojvoda i veliki dobrotvor srpskih vojnika i naroda, maršal Franše d’Epere”, kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je naveo da Beograd čuva sećanje na savezništvo iz Prvog svetskog rata Spomenikom zahvalnosti Francuskoj, koji je obnovljen pre nekoliko godina, i čijem je ponovnom otkrivanju prisustvovao predsednik Emanuel Makron sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da Srbija i Francuska imaju “ozbiljnu ekonomsku i vojno-tehničku saradnju” i da će “tek razvijati saradnju na kulturnom planu i planu obrazovanja”, navodi se.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x