Selo umetnika – Trnava

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Turistička organizacija Zlatibor
Podelite vest

Selo Trnava nalazi se na padinama Zlatibora, u istočnom delu opštine Čajetina. Od turističkog centra selo je udaljeno oko 25 km i sastoji se od nekoliko zaseoka. Ime je najverovatnije poteklo od praslovenske reči trn, koja označava nisko rastinje – žbunje (trnje). Kao i većina zlatiborskih sela prošarano je četinarskim i listopadnim šumama, nepreglednim zelenim proplancima, pašnjacima punim stada ovaca, pa prizori autentičnog seoskog ambijenta oduševe svakog putnika namernika koji zastane da uživa u lepoti planinskih pejzaža.

U selu Trnava nalazi se nekoliko specifičnih, turistički veoma atraktivnih geomorfoloških oblika.

Ponor je mesto gde Trnavski potok ponire u zemlju, a svoj tok dalje nastavlja kroz Stopića pećinu, koja podzemnim hodnicima i dvoranama povezuje sela Trnava i Rožanstvo. U Trnavi se nalazi i „pećinica“, stari ponor Trnavskog potoka koji je uskim i gotov neprohodnim podzemnim hodnicima povezan sa pećinom. Na ulasku u Trnavu, iznad Stopića pećine, na mestu Kršeljak, nalazi se sedam velikih rupa, provalija, koje su široke od dva do pet metara. Svaki od sedam otvora u zemlji povezani su vertikalnim kanalima sa pećinom. Meštanih ih nazivaju dugure.

Područje današnje Trnave bilo je naseljeno još pre nego što su Sloveni naselili zlatiborski kraj. Na to ukazuju brojni spomenici materijalne kulture (tumuli, humke, grčka groblja…) Neke od lokacija na kojima se i danas mogu videti kamene ploče iz preslovenskog perioda su visoravan Gaj i brdo Veliki krš gde se nalaze i ostaci starih zidina, najverovatnije vojnog utvrđenja iz perioda srednjevekovne srpske države.

Danas je selo Trnava poznato po ateljeu Vladimira Mitrovića, samoukog slikara i vajara čija umetnička dela i posle njegove smrti prenose lepote zavičaja oslikane slikarskom kičicom i uklesane vajarskim gletom. Umetnički rad Vlada Mitrovića najprepoznatljiviji po kamenim skulpturama ptica koje je izrađivao u različitim veličinama. Od 1993. godine Vlade Mitrović je u svom ateljeu u Trnavi organizovao slikarsku koloniju, a tradicija održavanja ove kolinije nastavljena je i nakon njegove smrti.

U ataru sela nalazi se rodna kuća narodnog heroja Sava Jovanovića Sirogojno koja nije uređena za turističke posete.

____________________________________________________________________-

Tekst je deo projekta “Zlatiborska sela”, koji je sufinansiran od Opštine Čajetina, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x