Sindikat: Insistiraćemo na boljim rešenjima za Fijatove radnike

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube NEW HOUSE DESIGN printscreen
Podelite vest

Predstavnici sindikata insistiraće na konkretnim, boljim rešenjima u nastavku pregovora u okviru radne grupe za radnike kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA), koji su do sada bili u “pat poziciji”.

Predsednik Samostalnog sindikata u FCA i član pregovaračkog tima Saša Đorđević izjavio je za Betu da se posle današnje pauze pregovori sutra nastavljaju na četvrtom sastanku radne grupe u Vladi Srbije u Beogradu.

On je istakao da će sindikat sutra “insistirati” na rešenjima za Fijatove radnike budući da je 15. jun i krajnji rok za prijavljivanje radnika za dobrovoljni odlazak na rad u fabrikama Stelantisa, u čijem sastavu posluje Fijat, koje su u inostranstvu.

Đorđević je podsetio radnici koji se ne opredele za odlazak u inostranstvo ostaju bez posla.

Zbog toga je, kako je rekao, vrlo loše što se za rešenja otvorenih pitanja praktično čeka poslednji dan, što dodatno zabrinjava Fijatove radnike koji treba da donesu odluku.

On je naveo da radnici sada biraju između “dva zla”, odlaska u inostranstvo na dve godine ili odlaska na “biro” uz otpremnine.

Prema njegovim rečima, radnici kroz pregovore traže bolje uslove za rad u inostranstvu, u smislu skraćenja trajanja radnog angažmana, kao i povećanje otpremnina za radnike koji će napustiti fabriku uz socijalni program, i izdvajanje zaštićenih kategorija radnika.

Đorđević je rekao da rok za prijavljivanje radnika za inostranstvo ističe sutra i da će posle toga biti poznat broj onih koji odlaze u “gastarbajtere”, ali i koliki je broj onih koje čeka otkaz.

Prema rečima Đorđevića, tokom pregovora je već zatraženo, budući da još nema konkretnih dogovora o rešenjima, da se prijavljivanje radnika produži, kao i rok za pregovaranje.

On smatra da još ima mesta za razgovore o poboljšanju ponude za Fijatove radnike ukoliko u tom smislu država kao manjinski vlasnik pokaže dobru volju.

“Treba da iskoristimo sve mogućnosti za dijalog da Vladom, koja nam je jedini sagovornik budući da nam je Stelantis rekao šta je imao. Očekujemo i da nas vlada obavesti o stavu kompanije posle naših predloga koje smo izneli na radnoj grupi u vezi sa visinom otpremnina, ranjivim grupama koje treba da budu izuzete iz socijalnog programa, skraćenju radnog angažovanja u inostranstvu, zapošljavanju naših radnika u drugim firmama …” rekao je Đorđević.

On je istakao da su radnicima na raspolaganju i radikalniji oblici borbe, kao što su protesti, ali je naveo da ima naznaka da bi se u tom slučaju država povukla iz pregovora.

Đorđević je ocenio da nije isključeno i da Stelantis definitivno ode i odustane od najavljene proizvodnje električnog modela u Kragujevcu, čime se, kako je rekao, ugrožavaju i radna mesta onih radnika koji sada sigurno ostaju u kompaniji, njih 500.

Ova “opasnost” preti, dodao je, i ukoliko se za odlazak u inostranstvo izjasni vrlo mali broj radnika.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x