Slobodan Cvejić o izveštavanju tabloida: Pokazalo se zašto su protesti građana opravdani

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Potpredsednik stranke Srbija centar Slobodan Cvejić izjavio je danas da u nekom normalnom društvu ne bi ni bilo potrebno da se mediji obuzdavaju zakonima ili nekim institucionalnim mehanizmom, jednostavno bi svi shvatili kako da se odnose prema najvećoj nacionalnoj tragediji koja se dogodila u poslednih 20 godina”.

On je za list Danas ocenio da “mučna i anticivilizacijska zloupotreba maloletnog K.K. za povećanje tiraža tabloidne štampe, ukazuje zašto su zahtevi protiv nasilja opravdani i zašto je trebalo omogućiti rad skupštinskog Anketnog odbora posvećenog okolnistima koje su dovele do masovnih ubistava”.

“Ali, u Srbiji moralno kastrirane vlasnike i urednike tabloida ni zakoni ni nadležne institucije ne mogu da spreče da gaze dostojanstvo građana i uvlače ih u svoj neljudski glib. Šta može da se uradi da bi se zaustavilo ovakvo izveštavanje?”, upitao je Cvjić, nekadašnji član Regulatnog tela za elektronske medije.

Kako je naglasio, baš zato što se pomenuti tabloidi oglušuju o pozive udruženja novinara i Saveta za štampu da prestanu sa manipulativnim izveštavanjem o životu maloletnog ubice i njegove porodice, a “tužilaštvo ne prepoznaje elemente ugrožavanja javnog reda i mira, zloupotrebe dece ili neke druge osnove za pokretanje postupka protiv vlasnika i urednika, građani su pokrenuli proteste u brojnim gradovima Srbije”.

“Mnogo smo potonuli kao ljudi, društvo, narod. Jedino izborni poraz režima koji štiti i obnavlja se na ovakvim medijima i sprovođenje lustracije na svim nivoima može doneti neku pozitivnu promenu. Moralni oporavak i vraćanje poverenja poverenja u institucije će trajati dugo i treba ga voditi organizovano i temeljno”, naglasio je Cvejić.

List Danas napominje da “počinilac ubistava K.K. ne silazi sa naslovnih strana, a tabloidi su otišli i korak dalje pa nam svakodnevno prenose o čemu ovaj maloletnik, navodno, razmišlja, šta govori, pita, poručuje”.

“Svi su zajedno obeležili i njegov 14. rođendan, što nikakvog interesa za javnost nema, a deci iz Ribnikara samo vraća traume koje pokušavaju da zaborave i da se koliko toliko vrate u normalne životne tokove i pripreme za narednu školsku godinu”, preneo je Danas.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x