Smenjena četiri direktora EPS-a, bivši predsednik Sindikata optužuje Grčića da mu je važnije od proizvodnje struje bilo špijuniranje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Pixabay
Podelite vest

Posle analize događaja koji su doveli do zastoja rada blokova u TENT-u, Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, doneo je odluku o smeni odgovornih u proizvodnji uglja i električne energije. Zbog propusta u radu biće smenjeni Dejan Jevtić, izvršni direktor za proizvodnju uglja, Milan Mišković, direktor proizvodnje uglja u RB „Kolubara“, Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije i Goran Lukić, direktor proizvodnje energije u ogranku TENT,  saopštio je EPS. Bivši predsednik Sindikata u EPS-u, Milan Đorđević,  kaže da je Grčiću važnije od proizvodnje struje bilo da ozvuči firmu, a da su Bezmarević i Jevtić dobri stručnjaci koji su najmanje krivi za kolaps, prenosi Beta.

Grčić je saopštio da je utvrđeno da je do problema došlo na više nivoa, u „Kolubari“ je u vagone utovaren ugalj lošijeg kvaliteta koji se u transportu natopio  snegom i zamrznuo, a takav ugalj nije smeo da bude upotrebljen u blokovima termoelektrana, pa su ove greške dovele do zastoja u radu blokova i grejanja Obrenovca.

On je istakao da je odgovornost za rad celog sistema njegova, ali i da neposredni rukovodioci moraju da snose odgovornost za nedopustive greške u radu. EPS će zatražiti i pomoć MUP-a  u daljoj istrazi kako bi se došlo do saznanja o propustima ili namernim greškama.

Milan Đorđević, bivši predsednik Sindikata EPS-a je  za Betu rekao da je Grčić danas smenio izvršnog direktora proizvodnje u EPS-u Savu Bezmarovića i izvršnog direktora za proizvodnju uglja Dejana Jeftića koji su dobri stručnjaci i najmanje su krivi za kolaps i smanjenu proizvodnju struje.

“Grčiću je bio prioritet, ne proizvodnja struje, nego ozvučavanje radnog prostora i pretvaranje EPS-a u špijunsku firmu i on je najkrivlji za nestanak električne energije”, rekao je Đorđević.

Dodao je da se na kopu u Lazarevcu povremeno može naići na ugalj koji je pomešan sa blatom i da je zatajio neko ko je takav ugalj ubacivao u gorionike kotlova.

Kolaps u proizvodnji struje u  termoelektrani “Nikola Tesla” u Obrenovcu, prema izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića posledica je nedostatka kvalitetnog uglja i pokušaja da se sagori blatnjav ugalj koji nije mogao da gori pa je iz kotlova vadjen lopatama da bi se pokrenuli blokovi za proizvodnju struje.

Đorđević je rekao da će se u EPS-u otkriti mnoge nezakonite stvari kada neko bude otvorio Pandorinu kutiju.

On je rekao da još nije isporučen ni sav ugalj radnicima EPS-a koji su ga platili i da je nakon štrajka koji je predvodio u oktobru zbog toga smenjen i na silu postavljen sindikat koji je Grčić želeo.

“Ugalj je isporučen za oko 3.200 radnika, a ostalo je da se isporuči još za oko 2.050 radnika koji su dočekali zimu bez uglja. Istina je da je ove godine potražnja uglja veća jer pet godina nije poskupeo i tona koja može da zameni pet metara drva košta koliko i metar drva oko 8.000 dinara”, rekao je Đorđević.

Podsetio ke da Grčić traži da se, nasilno smenjeni članovi sindikata, vrate na ranija radna mesta od pre više godina i da će dobiti otkaz ako se ne vrate.

“Čekamo otkaze, a podneli smo i nekoliko tužbi”, rekao je Đorđević, a Grčić se zahvalio “svim radnicima koji danonoćno rade na ispravljanju propusta i podizanju proizvodnje”.

Ranije danas saopštenjem se oglasila i Srpska radikalna stranka koja je tražila hitnu smenu resorne ministarke Zorane Mihajlović.

„Mihajlović kao resorni ministar je odgovorna zbog toga što pre zime nije obezbedjena dovoljna količina uglja za termoelektrane. Odgovorna je i zato što nije na vreme prekontrolisala stanje u elektroprivredi, već se umesto toga zamajavala vetrenjačama i solarnim panelima“, navodi se u saopštenju SRS.

Saopštenjem se oglasila i Demokratska stranka koja je zatražila formiranje nezavisne inspekcije da bi utvrdila propuste u EPS-u koji su doveli do kolapsa mreže.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x