Socijalno-ekonomski savet danas o povećanju minimalne zarade u Srbiji za 2024. godinu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta (SES), na kojoj će predstavnici reprezentativnih sindikata, Vlade Srbije i poslodavaca razgovarati o povećanju minimalne zarade za 2024. godine, biće danas.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS “Nezavisnost” imaju jedinstven stav i predlažu da se izjednači vrednost minimalne potrošačke korpe koja je, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u maju koštala 57,754 dinara, sa minimalnom zaradom, ali predlažu i da se povećanje minimalne zarade koja ove godine iznosi 40.000 dinara podeli u dva koraka.

Oni su predložili da se ovog septembra minimalna zarada poveća za deset odsto, a u januaru 2024. za još 20 odsto, ali Ministarstvo finansija je na prethodna dva sastanka odbilo i da razgovara o povećanju koje bi važilo u ovoj godini.

Sredinom avgusta ove godine, desetak dana pre no što su počeli pregovori, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, kao i prošle godine, unapred rekao koliko će biti povećana minimalna zarada.

Tada je rekao da će ta zarada sa 40.000 dinara biti povećana na 400 evra, ali nije precizirao koliko je to u domaćoj valuti, a nedavno je Ministarstvo finansija ponudilo da minimalac iznosi 47.154 dinara, što je povećanje od 17,8 odsto.

Predstavnici Ministarstva finansija su predložili ida se poslodavcima u 2024. zbog rasta minimalca poveća neoporezivi deo zarade sa 21.000 na 25.000 dinara.

Sindikati se u zahtevu pozivaju na zaključak SES-a iz 2018. godine, kada je dogovoreno da se vrednost minimalne potrošačke korpe izjednači sa vrednošću minimalne zarade krajem 2021. godine, ali je zbog pandemije korona virusa 2021. ministar finansija Siniša Mali rekao da će se to odložiti do kraja 2023. godine.

Pre sedam dana Mali je rekao da minimalna potrošačka korpa i minimalna zarada nisu ni u kakvoj vezi. Vrednost minimalne potrošačke korpe, namenjene tročlanom domaćinstvu, predviđa oko 280 dinara dnevno za hranu po osobi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x