SOS Dečija sela Srbija: Budite Božić Bata sa srcem od zlata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: SOS Dečija sela Srbija
Podelite vest

SOS Dečija sela Srbija nastala su 2004. godine sa ciljem da stvore porodice za decu i mlade u nevolji, omoguće im da izgrade svoju budućnost i doprinesu razvoju zajednica u kojima žive. U susret novogodišnjim praznicima, u centrima za podršku porodici u Nišu, Beogradu i Kraljevu održane su radionice na kojima se razgovaralo o novogodišnjim željama i pisala pisma Deda Mrazu, a otvorena je i mogućnost za doniranje preko zvaničnog portala organizacije.

“Stvaramo DOM PUN LJUBAVI ZA SVAKO DETE, negujući individualni i kontinuirani pristup prilagođen dečijim potrebama. Nova godina se bliži, a to je period koji deca posebno vole jer budi snažne emocije”, kažu u SOS Dečija sela Srbije.

Jedno od  pisama napisao je i osmogodišnji Nikola:

Dragi Deda Mraze, svi pričaju o koroni i kažu da je ovo privremeno, da moramo da se strpimo i da će sve uskoro biti gotovo. Šta znači to privremeno? Nadam se da ćeš ipak doći ove godine bez obzira na ovaj virus. Ja imam jednostavnu želju. Želim svoju kameru da snimam ljude, ptice, travu i nebo. Moj omiljeni film je Ajron men i Čuvari galaksije. Jednoga dana želim i ja da snimam takve filmove. Ako mi ispuniš ovu želju biću mnogo srećan. Srećna Nova godina, Nikola

Centri za podršku porodici pružaju pomoć socijalno-ugroženim porodicama.

“Verujemo da je porodica najbolje mesto za odrastanje i pravilan razvoj dece i mladih. Iz tog razloga smo fokusirani na preventivni rad i podršku onim porodicama koje ne uspevaju da samostalno reše izazove sa kojima su se u životu suočili i da deci obezbede adekvatnu brigu. Trudimo se da im pružimo podršku u osnaživanju kako bi što više dece i mladih novogodišnje praznike proslavilo okruženo ljubavlju i podrškom svojih najmilijih”, objašnjavaju u ovoj organizaciji.

“Podržite naš rad sa porodicama u riziku od izdvajanja dece i možda baš vi budete Nikolin Deda Mraz”, poslali su poziv za doniranje.

Foto: SOS Dečija sela Srbija

U fokusu svega što rade su deca i mladi u riziku i bez roditeljskog staranja, a podrška se pruža kroz mnogobrojne programe.

SOS dečija sela Srbija ima nekoliko ogranaka: SOS Dečije selo Kraljevo podrazumeva jedinstven koncept brige da u porodičnim kućama njihovi hranitelji žive sa decom i mladima do potpunog osamostaljivanja i to 24 časa dnevno svih 365 dana u godini. Specifičnost ovog programa je u tome što obezbeđuje da biološka braća i sestre ostanu zajedno u istoj porodici.

“Imamo centre za podršku porodici, u Beogradu, Nišu i Kraljevu, koji rade sa porodicama u riziku kako ne bi došlo do izdvajanja dece. Kroz edukativnu, savetodavnu, psiho-socijalnu i materijalnu podršku, doprinosi se razvoju roditeljskih veština, ekonomskom osnaživanju i integraciji u društvenu zajednicu”, objašnjavaju.

Centar “Jaki Mladi” pruža podršku mladima uzrasta od 16 do 30 godina, odraslim u domovima ili hraniteljskim porodicama, a imaju status dece bez roditeljskog staranja. U okviru Centra mladima se pruža psiho-socijalno savetovanje i pomoć pri zapošljavanju, čime se podiže njihovo samopouzdanje i zapošljivost.

Do sada su, kroz svoje programe pomogli 170 dece i mladih u SOS Dečijem selu Kraljevo i programima za mlade, 850 porodica sa preko 1600 dece i mladih uključenih u rad Centara za podršku porodici, 700 mladih kroz Centar “Jaki mladi” i YEEP projekat.

Foto: SOS Dečija sela Srbija

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x