SOS Dečja sela: Na evidenciji centara za socijalni rad nalazi se 25,8 odsto dece u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: SOS Dečija sela Srbija
Podelite vest

Od ukupnog broja dece u Srbiji, a prema podacima iz 2020. godine reč je o skoro 1,2 miliona, čak 25,8 odsto se nalazi na evidenciji centara za socijalni rad, saopšteno je danas iz SOS Dečja sela Srbija.

U saopštenju se navodi da ovako visok procenat zastupljenosti dece u sistemu socijalne zaštite ukazuje da su deca najranjivija kategorija stanovnika u Srbiji.

“Broj dece koja su izmeštena iz svojih porodica u 2020. godini, na teritoriji Srbije, bio je 814, a glavni razlozi su neadekvatno roditeljsko staranje i nasilje nad decom, zbog čega je izmešteno čak 67 odsto od ukupnog broja dece. Navedeni podaci upozoravaju, ali i pozivaju na neophodnost preventivnih usluga u radu sa porodicom”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u proteklih devet godina, kroz centre za podršku porodici u Nišu, Gadžinom Hanu, Beogradu, Kraljevu, Čačku Trsteniku i Vrnjačkoj Banji, stručnu savetodavnu, psiho-socijalnu, edukativnu i materijalnu pomoć organizacije SOS Dečija sela Srbija dobilo više od 1.600 porodica, u kojima je preko 3.700 dece i 2.700 odraslih.

Medjunarodna organizacija SOS Dečija sela, koja okuplja nacionalne organizacije u više od 130 zemalja i teritorija sveta, medju kojima je i Srbija, danas obeležava 73 godine rada.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x