Spomenici kulture: Vila “Avala” u Vrnjačkoj Banji na banjskoj Promenadi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Vila Avala Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Vila “Avala” se nalazi u centru VrnjačkeBanje, na Promendadi, a  prvi vlasnik ovog zdanja bio je dr Kosta Rakičić, jedan od začetnika ugostiteljstva u Banji i vizionar razvoja banjskog turizma. Odlukom Vlade Republike Srbije 2014. godine ova vila proglašena je spomenikom kulture.

Vila “Avala” u Vrnjačkoj Banji  nalazi se u Vrnjačkoj ulici broj 16, u centru Banje, na šetalištu, takozvanoj  „Promenadi“, na levoj obali Vrnjačke reke.

Doktor Kosta Petrović Rakičić, poznatiji kao Kosta Rakica, koji je promovisao razvoj banjskog turizma u Vrnjačkoj Banji, sagradio je krajem  1890-ih godina  porodičnu kuću za smeštaj gostiju, a kuća je postala poznata kao „Stanovi Rakičića”

Pre Prvog svetskog rata ovo zdanje kupio je trgovac Boško Janković iz Trstenka, dogradio je sprat zadržavajući raspored prostorija i isti stil gradnje. Dograđenooj porodičnoj kući Rakičića dao je  ime „Vila Avala“.

Posle Drugog svetskog rata, promene u imovinskom režimu omogućile su da se zgrada transformiše u smeštaj nekoliko porodica, budući da je bila nacionalizovana i konfiskovana. Time je došlo do narušavanja koncepta osnovne funkcije, kao i  do gubljenja reprezentativnosti objekta.

Ova vila ima oblik izduženog ćiriličnog slova „P“, a sastoji se od visokog prizemlja, sprata i potkrovlja.

Zidovi  su od opeke i počivaju na osnovi od lomljenog kamena, što je  rešenje koje e karakteristično za  srpske kuće  ovog kraja.

Simetrično je dizajnirana sa centralnim tremom koji se otvara prema ulaznom hodniku.

Prostrano stepenište vodi na gornji sprat, kao i na terasu sa drvenom ogradom. Trouglasti drveni elementi ukrašavaju ograde terasa i zabat krova.

Na osnovu člana 47. stav 1. Zakona o kulturnim dobrima („Službeni glasnik RS”, br. 71/94, 52/11 – dr. zakon i 99/11 – dr. zakon) i člana 43. stav 1. Zakona o Vladi („Službeni glasnik RS”, br. 55/05, 71/05 – ispravka, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 – US, 72/12, 7/14 – US i 44/14), Vlada Republike Srbije donela je Odluku  o utvrđivanju vile „Avala” u Vrnjačkoj Banji za spomenik kulture, objavljeno je u “Službeniom glasniku RS”, broj 84,  8. avgusta 2014.

Ovaj spomenik kulture svrstava se u značajne primere tipskog banjskog akademskog graditeljstva najranije istorijske faze razvoja banjskih naselja Srbije, kako arhitektonskim svojstvima, tako i izborom mesta u centralnoj zoni Vrnjačke Banje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x