Spremeni kapaciteti za prihvat izbeglica iz Ukrajine, ruske snage za nuklearno odvraćanje u stanju visoke pripravnosti (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

AP Photo/Visar Kryeziu)
Podelite vest

Komesarijat Srbije za izbeglice i migracije ima spremne kapacitete za prihvat izbeglica iz Ukrajine, ukoliko to bude potrebno, objavljeno je. Ruska vojska je danas saopštila da je stavila snage za nuklearno odvraćanje u stanje visoke pripravnosti, u skladu sa naredbom predsednika Vladimira Putina.

Komesarijat je na svom sajtu naveo da “u ovom trenutku ima slobodne kapacitete koji su u stanju pripravnosti i mogu u svakom trenutku da budu stavljeni u funkciju”.

Iz tog komesarijata je navedeno da će delovati u skladu sa odlukama Vlade Srbije.

“Kao i u ranijim krizama, kakva je bila 2015. Komesarijat će, zajedno sa ostalim državnim organima, medjunarodnim organizacijama i partnerima, učiniti sve da prihvati one kojima je pomoć potrebna, u skladu sa odlukama Vlade Srbije”, navodi se u saopštenju.

Više od 500.000 ljudi napustilo je Ukrajinu od početka invazije Rusije na tu zemlju, podaci su Agencije Ujedinjenih nacija (UN) za izbeglice (UNHCR).

Taj podatak izneo je danas na Tviteru visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi.

Prema poslednjim podacima koji se menjaju iz časa u čas, u Poljsku je iz Ukrajine ušla oko 281.000 ljudi, u Madjarsku više od 84.500, u Moldaviju oko 36.400, u Rumuniju 32.500 i oko 30.000 u Slovačku, izjavila je portparolka UNHCR-a Šabia Mantu.

Crveni krst Crne Gore saopštio je da se na teritoriji te zemlje, prema poslednjim informacijama, već nalazi manji broj ukrajinskih porodica.

Shodno tome, Crveni krst je u nekim opštinskim organizacijama počeo primati prve zahteve za pomoć.

Kako se dodaje, oni su u kontinuiranoj komunikaciji sa predstavnicima Medjunarodnog komiteta, Medjunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i Crvenog krsta Ukrajine, kako bi u skladu sa potrebama, delovao i pružio neophodnu podršku ugroženom stanovništvu Ukrajine.

 

Ruska vojska je danas saopštila da je stavila snage za nuklearno odvraćanje u stanje visoke pripravnosti, u skladu sa naredbom predsednika Vladimira Putina.

Ministar odbrane Sergej Šojgu izvestio je Putina da su komandna mesta svih ruskih nuklearnih snaga pojačana dodatnim osobljem.

Stanje visoke pripravnosti odnosi se na sve komponente ruskih nuklearnih snaga, uključujući strateške raketne snage koje nadgledaju interkontinentalne balističke rakete, Severnu i Pacifičku flotu koje imaju interkontinentalne balističke rakete na podmornicama, kao i avijaciju sa flotom bombardera, navelo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Putin je juče naredio da ruske nuklearne snage budu stavljene u stanje visoke pripravnosti, navodeći kao razlog zapadne sankcije i “agresivnu retoriku” NATO sila.

Za sada nije jasno koje konkretne korake ta mera podrazumeva, ali je povećala strahovanja da bi rat u Ukrajini mogao da dovede do veće i opasnije konfrontacije.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x