Srbi 18. dan na barikadama na severu Kosova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Saša Đorđević
Podelite vest

Srbi sa severa Kosova i Metohije i danas su na barikadama, 18. dan zaredom, a predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić naložio je podizanje borbene gotovosti vojske i policije.

Ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Bratislav Gašić i Miloš Vučićević naložili su u ponedeljak uveče podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a i Vojske Srbije, kako su naveli, po naredjenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Gašić je naveo da je naložio sam podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a, Žandarmerije, SAJ-a i Policijske brigade i njihovo stavljanje pod komandu načelnika generalštaba i posednu položaje predvidjene operativnim planom.

Vučević je kazao da je Vučić, kao vrhovni komandant, naredio da Vojska Srbije od tokom noći bude u najvišem stepenu borbene gotovosti “do nivoa upotrebe oružane sile”.

“To nas podiže na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve gradjane sprečavajući pogrom i teror nad Srbima ma gde žive”, rekao je Vučević.

Patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju u ponedeljak je zabranjeno da udje na Kosovo i vraćen je sa administrativnog prelaza Merdare, zbog čega se, kako javljaju mediji, sinoć sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali detalji razgovora nisu saopšteni, i njihov sastanak najavljen za danas nije zvanično otkazan.

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je u ponedeljak u Prištini sa komandantom Kfora Andjelom Ristučijom i šefom misije Euleks Larsom Gunarom Vigemarkom a na sastanku je ocenjeno da ni na jednom putu na Kosovu ne treba da budu postavljene barikade.

Kako je saopšteno iz vlade Kosova, sagovornici su povodom barikada koje su Srbi postavili na putevima na severu Kosova, zaključili da je potrebno “vratiti slobodu kretanja”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x