Srbija i Republika Srpska obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave .

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front, a u Kruševcu će praznik biti obeležen u 9 časova, pored jarbola na Bagdali.

Podsećamo, 1. septembra 2020. godine, Vlada Republike Srbije je donela zaključak na osnovu kojeg se ovaj praznik zvanično proslavlja i od tada se to čini već četvrtu godinu.

Ističe se nacionalna zastava na zgradama gradskih i javnih službi, ali i na privatnim objektima, sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemenata državnosti. Srpska zastava u tri boje, poznata kao crveno-plavo-bela trobojka, prvi put je bila ustanovljena u 19. veku, u okviru Sretenjskog ustava.

Cilj obeležavanja praznika jeste pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave, kao i očuvanje patriotskog duha i veličanje našeg naroda.

Prema nepotvrđenim informacijama, centralna proslava Dana zastave je u Nišu, u hali Čair, a prisustvoaće i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Predsednik će pre svečanosti prvo prisustvovati prikazu naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije u tom gradu, u Niškoj tvrđavi od 16 sati.

U Zakonu o državnim praznicima piše da su državni praznici u Srbiji Nova godina, Praznik rada, Dan pobede i Dan primirja u Prvom svetskom ratu, dok Dan Srpskog jedinstva kao predlog nikad nije stigao u Skupštinu Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x