Srbija u prva dva meseca ove godine povećala izvoz za 26,8 odsto, a uvoz za 51,7

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Niske Vesti
Podelite vest

Izvoz robe iz Srbije u prva dva meseca ove godine imao je vrednost od 3,7 milijardi evra, što 26,8 odsto više nego u istom periodu 2021, dok je uvoz uvećan za 51,7 odsto, na oko 5,5 milijardi evra, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za dva meseca iznosila je 9,2 milijarde evra, što je 41,1 odsto više nego u isto vreme prethodne godine.

Deficit je, u odnosu na isto vreme lane, povećan za 154,6 odsto na 1,7 milijardi evra.

Pokrivenost uvoza izvozom je bila 68,5 odsto i bila je manja od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 81,3 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a zemlje članice Evropske unije činile su 61,5 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA, sa kojima je imala suficit u razmeni od 322,6 miliona evra, koji je rezultat uglavnom izvoza nafte i naftnih derivata, gvoždja i čelika, poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), električne energije i električnih mašina i aparata.

Izvoz Srbije na to tržište iznosi je 535,1 milon evra, a uvoz 212,5 miliona evra, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 251,8 odsto.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x