SREĆNA SLAVA: Ide Luka, eto vuka!

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Crkva Svetog Luke u Nisu Foto> Srbija vesti/ M.V.
Podelite vest

Vernici i Srpska pravoslavna crkva 31. oktobra proslavljaju Svetog Luku, a u narodu je današnji dan poznat i kao Lučindan. Luka je bio jedan od četvorice jevanđelista i lekar, a smatra se i osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Luka je bio Grk, a predanje kaže i da je prvi naslikao ikonu Isusa Hristosa, Bogorodice i apostole Petra i Pavla. Te ikone su bile uzor ikonopiscima, zbog čega se sveti Luka smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Njegovo ime Luka, latinski lucius, znači svetlost ili luča i zbog toga se slava zove i Lučindan.

Bio je dobar prijatelj apostola Pavla koga je pratio na misionarskim putovanjima. Posle njegove smrti, Luka je nastavio da propoveda Jevanđelje u Italiji, Dalmaciji, Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji. Ubijen je u 84. godini kada su ga idolopoklonici obesili o granu masline.

Sveti Luka je bio lekar, pa je i česta slava u domovima lekara. Slave ga i obrazovne ustanove, među kojima i Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju.

U Srbiji se na Svetog Luku koncima opasuju torovi da vukovi ne bi davili stoku, a kaže se „Ide Luka, eto vuka“ ili „Sveti Luka, sneg do kuka“, jer dolazi zima kada vukovi iz šuma dolaze do sela u potrazi za hranom.

U južnoj Srbiji postoji verovanje da se po prvom gostu koji uđe u kuću na Lučindan vidi kakva će zima i godina biti.

U Crnoj Gori veruju da duga na nebu predstavlja pojas Svetog Luke.

Luka je poslednjih godina vrlo popularno muško ime u Srbiji, pa danas mnogi slave i svoj imendan.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x