Srpski i ruski generali sahranjeni na niškom Starom groblju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti Aleja zaboravljenih velikana
Podelite vest

Na starom niškom groblju “Gorica” počivaju i odlikovani srpski  generali, Milosav Petrović. Stevan Luković, Jovan Aćimović i jedan ruski general, Mihail Mihailovič Čeljuškin.

Aktivni sanintetski brigadni general, doktor Milosav Petrović, medicinu je završio u Gracu. Učesnik je Balkanskih ratova i Velikog rata. Posle rata bio je upravnik stalne Vojne bolnice moravsko- divizijske oblasti. Odlikovan je ordenima Svetog Save, petog, četvrtog i trećeg reda.

Ovde se nalazi i grobno meseto srpskog generala Stevana Lukovića, koji je bio komandant Moravskog pešadijskog  puka. Ukazom kralja Aleksandra postavljen je za doživotnog senatora. Bio je učenisk Balkanskih, kao i Velikog rata. Luković je rođen  1844. godine, a umro je 1925. godine.  Aktivna služba u Vojsci Kraljevine Srbije  prestala mu je 1894. godine, reaktiviran 1912. i ponovo penzionisan 1918. godine. Njegova žena, Ljubica Luković, bila je predsednica Kola srpskih sestara i dobrovoljna bolničarka tokom Velikog rata. Umrla je u Nišu, 10. februara 1915. godine. Svake godine, na dan njene smrti, članice Kola srpskih sestara iz Niša, na ovaj grob donose cveće i odaju počast svojoj preminuloj predsednici.

Jovan Aćimović, još jedan je sprski general čiji se spomenik nalazi na niiškom groblju. Aktivni artiljerisjki brigradni general, Jovan Aćimović rođen je u Užicu, 10. septembra 1886. godine, a preminuo 29. decembra 1943. godine. Odlikovan je ordenima Karađorćeva zvezda sa mačevima 4. reda i Beli orao sa mačevima 4. reda. U Aprilskom ratu 1941. godine  zarobljen je i odveden u nacistički logor, gde je 1943. godine i preminuo.

.U Nišu je posle Oktobarske revolucije živelo više ruskih generala. Na niškom groblju pronađen je grob generala Čeljuškin Mihail Mihailoviča, koji je preminuo 6. juna 1935. godine.

 

Projekat “Aleja zaboravljenih velikana” sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x